6. sınıf Türkçe kitabındaki açıklanması istenen kompozisyon sorusu: Leonard COHEN’in (Leonard KOHEN) “Bir çatlak var her şeyde, ışık işte böyle girer içeriye.” sözünün vermek istediği iletiyi düşününüz ve yazınız.
İnsanların kusursuz olması mümkün değildir. Siz ne kadar kendinizi kusur işlemekten, hatadan korumaya çalışsanız da herhangi bir konuda bir zaafınız mutlaka vardır. Bu zaaf dediğimiz şey bizim boşluğumuz demektir. Yani bir camın çatlak olması gibi düşünün. Mesela bir yağmur yağdığında bu çatlaktan içeriye su sızar ve içeriyi ıslatır. İnsan da böyle zaafı olan bir anda kusur işleyebilir. O yüzden hiç kimse kusursuz değildir.
Herkesin bir konuda yanlışa düştüğü mutlaka oluyor. Günah işleme konusunu da bu duruma örnek verebiliriz. Şöyle etrafımıza dönüp baktığımızda ne kadar insan görüyorsak hepsinin de geçmişte çatlaktan içeri sızan su gibi boşluk bir anında işlediği bir günahı vardır. Sonradan belki o hatalarından dönmüşlerdir ama kusursuz ve temiz geçmişi olan bir insan yoktur diyebiliriz. Günlük hayatta herhangi bir iş yaparken bazı insanlar her şeyi özenerek yapmaya çalışır. Buradaki düşünceleri her şeyin kusursuz olmasıdır ancak kusursuzluk insan göre değildir. Bir yerde bir çatlak çıkar ve yanılabiliriz. Böylece ufak da olsa bir eksiğimiz olur. O nedenle biz elimizden geleni yapalım artık ufak hatalar da işin süsü olsun.
Sonuç olarak insanlardan kusursuz olmasını beklemek son derece yanlıştır. Her birimizin hayır diyemeyeceği zaaf göstereceği bazı konular olabilir. Bunlar bizim için birere çatlak gibidir. Bu çatlak içimizde oldukça ışık da içeriye kadar girmekte zorlanmayacaktır. Dolayısıyla zaaflarımızla, hata ve kusurlarımızla insanız. İnsanda kusur işleme özelliğinin olması son derece normaldir. Bu anlamda her şeyimiz dört dörtlük olacak diye çabalamak nafiledir. Ne kadar titiz davransak da her şeyde bir kusurumuz olacaktır. Bundan dolayı aşırı bir şekilde mükemmeliyetçi olmamalıyız. Kusurlarımız bizi biz yapan öğretici bir niteliğe sahiptir.