Bu bölümü inceleyip bitirdiğinizde seni övene değil öğüt verene kulak ver sözünün anlamı ne demek ile ilgili kompozisyon yazacak kadar fikir edinmiş olacaksınız.
Seni biri övdüğünde o anda kendini çok mutlu hissedersin. Böyle gözlerinin içi parlar. Ancak bu övme işinden dolayı duyulan sevinç gelip geçicidir. İnsanı bir anlığına çok sevindirir ama insanın kendini üstün görmesi gibi bir olumsuzluğa da yol açar. Asıl dikkate alacağımız, kulak vereceğimiz kişiler bize öğüt verenler olmalıdır. Çünkü onlar başına ne geldiyse bunlardan ders çıkarmış ve hayat tecrübesi edinmişlerdir. Bizim de kendilerinin düştüğü hataya düşmememiz için bu öğütleri verme gereği duyarlar.
Bize öğüt verenlere baktığımızda genel olarak aile ve yakın çevremizdeki büyükler olduğunu görürüz. Onlar geçmişte birçok şey yaşamış ve yaptıkları yanlışlardan dolayı birçok zorluk çekmişlerdir. İşte bunlar onlar için çok öğretici bir sınav olmuştur. Akılları başına geldiğinde de artık bir şeyi değiştiremeyeceklerini anlamış ve hayata dair çok önemli deneyimler kazanmışlardır. Bize ısrarla öğüt vermeleri de ben bir hata yaptım, aman sen yapma düşüncesinden kaynaklıdır. Dolayısıyla öğütlere kulak vermek insanı kısa bir süreliğine de olsa hoşnut eden övgü sözlerinden çok daha kıymetlidir.
Sonuç olarak elbette insan kendisini övülmeye layık görür. Bundan dolayı birisi bizi övse hemen şımarırız, hatta bu şımarıklığı biraz da abartır sanki çok üstün bir insanmışız gibi göğsümüz kabarır. Fakat övülmenin içinde hayat dersi, yol gösterici bir anlam kesinlikle yoktur. Hatta bizi övenlerin belki de bizden bir menfaati vardır. Hiçbir şeyi bilemeyiz. Belki de art niyetlidir veya çıkarı için bize süslü ve hoşumuza gidecek cümleler söylüyorlardır. İşte bunlara pek de kanmamalıyız. Kısacası öğüt veren insanları kendimize kılavuz bilmeliyiz. Onların her birinden hayatımızla ilgili birçok faydalı bilgi öğrenir ve yanlışa sürüklenmekten kendimizi korumuş oluruz.
Etiketler:
Kompozisyonlar