Bu bölümde fikir alacağınız yazının sorusu: Saygı kelimesinin sizde çağrıştırdıklarını aşağıdaki ağaca yazınız. Yazdığınız kavramlardan da yararlanarak “Saygının toplumsal yaşamdaki önemi” ile ilgili duygu ve düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Saygı dendiğinde benim aklıma efendi insan olmak, toplumda kimseye karşı sesini yükseltmemek, herkesi insan olarak değerli görmek gibi çağrışımlar geliyor. Bir insanın saygılı olması görü sahibi olduğunu gösterir. Toplumsal yaşamda saygı daha iyi ve uyumlu ilişkiler kurmak anlamında çok önemlidir. Bunun için her çocuğun öncelikle ailesinde saygıyı öğrenmesi ve benimsemesi gerekiyor.
Mesela toplum içine çıktığımız durumlara örnek verelim. Bir misafirlikte, bir cenaze evinde, iş yerinde, okulda, parkta diğer insanlarla bir arada bulunuyor, onlarla aynı havayı teneffüs ediyoruz. Orada gösterdiğimiz davranışlar insanların bize bakışını etkileyecektir. Böyle bir yerde bize düşmediği halde konuşmak, büyüklerin önünde rahat bir şekilde sakız falan çiğnemek, sesimizi yükseltmek, ayaklarımızı uzatarak oturmak gibi davranışlar hoş karşılanmaz. Bunların saygıyla bir ilgisi var. Saygılı insan her yerde kendini belli, eder. Bir parkta, hastanede, otobüste yaşlılara yer verir, Elindeki çantasını taşımakta zorlanan birine yardım eder, büyüklerin karşısında bağırarak konuşmaz, gürültü etmez, kimsenin hakkını yemez. Bu tür davranışların temelinde saygının doluğunu düşünüyorum.
Kısacası saygı her yerde olmalıdır. Sadece insanlar değil, çevreye, hayvanlara, tarihi eserlere, aklınıza gelebilecek her şeye karşı saygı göstermeliyiz. Bu tavrımız bizim iyi insan olduğumuz, aile terbiyesi aldığımızı gösterir. Yani her nerede olursak olalım hiç görmemiş gibi saygısızca davranmamalıyız. Saygılı insan toplumsal yaşama çıktığında oturmasını, kalkmasını, nerede konuşup nerede susması gerektiğini bilir. Yaşlıların, kadınların, yaşıtlarımızın herkesin de birer insan olduğunu, toplumda aklımıza estiği gibi davranamayacağımızı, ağzımıza kötü sözler almamak gerektiğini iyi bilmeliyiz. Çünkü saygılı insan bu tür şeyleri dikkate alır ve kendine çekidüzen verir.
Etiketler
5. Sınıf