Bu bölümdeki yazıyı inceleyince çoğu zarar azı karar atasözü ile ilgili kompozisyon yazacak düzeyde fikir edineceksiniz.
Bir şeyde aşırıya kaçmak yarardan çok zarar verecektir. Her şey bir ölçüsü olmalıdır. Çok olunca karımız da çok olacak diye bir durum söz konusu değildir. Biz açgözlülük edip hep daha fazlasını isteriz ancak aşırıya gidilen her şeyin zararını görürüz.
Mesela oruç tutarken sahurdan iftara kadar bir ye yemiyor, içmiyoruz. Aklımız fikrimiz iftar saati gelsin de yemeğimi yiyeyim şeklinde oluyor. Ağzımız açılınca midemizi tıka basa dolduruyoruz. O zaman da yediklerimizi sindirme zorluğu yaşıyoruz. Aslında bu örneğe baktığımızda yeme konusunda aşırıya gittiğimiz ve bundan zarar gördüğümüzü açıkça anlayabiliriz. Demek ki bir şey gereğinden fazla yapmak iyi sonuç vermez.
Ölçülü olmak bir tek yeme içmeyle ilgili değildir. Bir davranışta bulunurken, bir yerde konuşurken haddimizi aşmamalıyız. Her şeyin bir sınır çizgisi var. Bunun ilerisine geçtiğimizde aşırıya kaçmış oluruz ki bu yaptığımızın da olumsuz yansımaları olacaktır. Mesela bir toplulukta çok konuşup gevezelik edersek içlerinden birisi çıkar en sonunda yeter artık sus diye patlar, bize ağzımızın payını verir. Yani haddimizi bildirmiş olur. Bu sert tepki karşısında biz de yüzümüz kızarıp susmak zorunda kalırız. Demek ki aşırıya gidilen şeylerden zara görme olasılığımız çok yüksektir.
Kısacası bir şey çok olunca onun faydasını göreceğiz diye düşünmemeliyiz. Az olması yani yeteri kadar olması daha uygundur. İşte bunda karar kılmalı ve her şeyi gerektiği kadar kullanmalıyız. Dolayısıyla her şeyde ölçüye dikkat etmek gerekiyor.