Bu bölümü inceleyip bitirdiğinizde birine körü körüne bağlanmak ile ilgili kompozisyon yazacak seviyeye ulaşacaksınız.
Birine körü körüne bağlanmak onun yolundan gitmektir. Bu da o kişinin yaptıklarının doğru veya yanlış olmasına bakmaksızın her şeyi kabullenmek demektir. İnsan birini çok sever, ona değer verir. Bu sevme biçimi daha ileri boyutlara gider ve o kişiye aşırı bir bağlanma durumu ortaya çıkar. Buna körü körüne bağlanmak denir. Bir kişiye bağlı olabilir fakat bu kendi aklımız, düşünme yeteneğimizi kaldırıp atacağımız anlamına gelmez.
Doğru olan önem versek, çok sevsek, gittiği yolu kendi yolumuz gibi görsek de bağlandığımız kişiyi de eleştirebilmek, yanlışlarını görebilmektir. Yanlışa yanlış diyebilmektir. Körü körüne bağlılık anlayışında karşımızdaki kişi için o ne diyorsa doğrudur, o yaptıysa bir bildiği vardır, bunu sorgulamak bana düşmez gibi tutumlar ortaya çıkar. Bu kadar kesin çizgilerle birine gereğinden fazla bağlanmak doğru bir yaklaşım değildir. Kısacası kimse mükemmel bir insan değildir. Hepimizin az veya çok hataları, yanlışları olacaktır. Bu yüzden aklımızla hareket etmek daha mantıklıdır.
İnsanlarda akıl ve düşünme becerisi olduğunu göz önüne alırsak bazı şeyleri sorgulamak gerekir. Oysa birine, bir şeye körü körüne bağlanmada sorgulama devre dışı kalır. Bu da yanlış bir şeydir. Bağlandığımız kişinin de yanlışları olabilir. Kimsenin dört dörtlük olmadığını hepimiz biliyoruz. Bizim körü körüne bağlandığımız kişi de hata yapabilir. Ağzından yanlış sözler çıkabilir. Fakat biz ona koşulsuz bir şekilde bağlandığımız için onun her dediğini, her yaptığını doğru kabul ederiz. Bu da bizi yanlışa sürükler.
Sonuç olarak biraz mantıklı düşünmek gerekiyor. Bizim bir kenara atamayacağımız bir aklımız var. Bu aklımızı çalıştırıp neyin doğru, neyin yanlış olduğunu ayırt etmeliyiz. Aklımıza yatmayan, içimize sinmeyen şeyleri sorgulamalıyız. Birine körü körüne bağlanınca aslında en önemli yeteneğimiz olan aklımızı hiçe saymış oluyoruz.
Etiketler
Kompozisyonlar