Bu bölümdeki yazıyı tamamladığınızda kaçıncı sınıf olursanız olun özet nasıl çıkarılır konusunda bilgi sahibi olacaksınız.
Biz öğrenciler için özet çıkarmak başlı başına bir sorundur. Çünkü hocalar bizden bir metnin, kitabın ya da hikayenin özetini sık sık istiyorlar. Biz de özet çıkarmayı bilmediğimiz için aslında zorlanıyoruz. Özet çıkarmak bir menin başından, ortasından ya da son paragrafından birkaç cümle almak değildir.
Özet çıkarma işinde metnin en önemli yerlerini belirlemeliyiz. Bir parçada anahtar kelimeler olur. Metin o anahtar kelimeler etrafında yazılır. Bu yüzden biz yazının özetini çıkaracak olduğumuzda en can alıcı noktalarını iyi analiz etmeliyiz. Metinde anlatılmak istenen noktaları kısaca alırsak o metni özetlemiş oluruz. Kaşımzıdkai yaıznın sadece baız kısımlarını alırsak bu yaptığımız, zöet sayılmaz. Yazar bize aslında ne anlatmak istemiş soruusnun cevabnını bulabilirsek daha doğru bir şkeilde özet çıkarabiliriz.
Mesela bizden okuduğumuz bir hikayenin özeti istendiğinde bu hikaye başta çok uzun gelebilir. Fakat biz hikayenin baş kahramanlarının başından geçen olaylara odaklanmalıyız. Her ayrıntıyı almamalıyız. Yalnızca kahramanın yaşadığı olayların önemli kısımlarına dikkat kesilmeliyiz. Bir düşünce yazısı ise bu metinde de önemli yerlerin altını çizmeli ve kendi cümlelerimizle bu kısımları kısaltarak yazmalıyız.
Sonuç olarak özet çıkarmak, metnin önemli noktalarını yakalamak ve bunları toplayarak yazıya dökmektir. Tabi anlatılanları her kelimesiyle olduğu gibi almamalıyız. Bu kısımları kendi kuracağımız sade ve anlaşılır cümlelerle yazmalıyız. Bir metnin sadece ortasından bir paragraf almak o metnin özeti olamaz. Dolayısıyla her paragrafta önemli yerler olabilir. Anahtar kelimeleri belirlemeli ve bize anlatılmak istenenleri belirleyerek özet çıkarmalıyız.