Bu bölümü inceleyerek huyuna suyuna gitmek deyiminin anlamı ile ilgili kompozisyon yazmak için örnek alabilirsiniz.
İki insan arasında anlaşmazlık yaşandığında birisi durumu alttan alıp karşısındakinin huyuna suyuna gitmelidir. Başka bir deyişle onun isteklerine uygun biçimde davranmalıdır. Böyle olursa anlaşmazlık da kısa zamanda ortadan kalkar. Dolayısıyla her şey karşı bir duruş göstermek her zaman çözüm olmaz. çözümün tarafı olmak için sinirli olan kişinin hoşuna gidecek şekilde davranmak gerekir.
Hepimiz bazen farklı kişiler anlaşmazlığa düşebiliyoruz. Bu evden birisi de olabilir, dışarıdan birisi de. Bu durumda muhatap olduğumuz kişiyi sinirlendirecek davranışlardan kaçınmalıyız. Onun sakinleşeceği şekilde konuşmalı ve ortamın havasını yumuşatmalıyız. Onun ak dediğine kara dersek her lafına muhalefet eder, tepki gösterirsek anlaşmazlık ve sorun daha çok büyür. Bu da yangına körükle gitmek gibi bir şeydir. Bu tür karşı tavırlarımız meseleyi daha da büyüteceği için çözümü geciktirir.
Sonuç olarak anlamazlığa düşen, kavga edeni tartışan insanlardan biri biraz olgunluk ve anlayış göstermeli, diğerinin sakinleşmesi için onun huyuna uygun bir şekilde davranmalıdır. Böylece sorunlar daha çabuk çözülür. Karşınızdaki kişi o anda çok sinirli bir halde olunca ne dediğini bilmez, ne kadar kötü davrandığının farkında olmaz. Bari siz iyi niyeti elden bırakmayıp onu yatıştırmalısınız. Bu sinirinin çabucak geçmesi için onun isteklerine, karakterine uygun davranmalısınız. İşte öyle bir zamanda sergilediğiniz bu tutum huyuna suyuna gitmek deyimi olarak hayatımızda anlam kazanır.