Bu bölümdeki yazıyı inceleyerek çok bilen çok yanılır atasözü ile ilgili kompozisyon yazacak düzeye erişeceksiniz.
İnsanın çok şey bilmesi elbette önemlidir. Hepimiz bilgiye önem veriyoruz. Kendimizi geliştirmek için sürekli bir araştırma, inceleme ve okuma halindeyiz. Fakat çok şey bilmek de insanda kafa karışıklığına sebep olacaktır. Kendimiz çok şey biliyoruz diye güvensek de bu kadar çok bilgi birbirine girecek ve elimizde olmadan yanılacağız.
Yaşadığımız her gün yeni şeyler öğrensek de bilmediğimiz daha bir sürü şey vardır. Bunu hayatta tecrübe ettikçe daha iyi anlarız. Bu yüzden kendimizi çok bilgili görüp de aşırı öz güvenli olmamalıyız. Bir şey olur, onu yaparken ben bunu biliyorum diye övünerek işe el atarız. Bir yerde yanılırız. O zaman anlarız ki bilgisinden dolayı kendini öven kişi de hataya düşer. Şimdi burada insanın kendini çok bilgili görmesi ve hataya düşmesi gibi bir anlam da var. Bir de çok şey öğrendiğimizde zihinsel bir karışıklık yaşamakta kaynaklama yanlış yapma anlamı da var. Her ikisinde görüyoruz ki çok şey bilmek veya kendimiz öyle sanmak bizi yanıltır. Kafamız karışır, elimiz ayağımıza dolaşır bir işi yaparken mutlaka bir yanlışa sürüklenebiliriz.
Sonuç olarak bilgimizi ne kadar ilerletsek de bu, her şeyi tam olarak doğru düzgün yapacağımız anlamına gelmez. Bizler insanız, insan olan bir yerde tıkanır kalır, dikkatsizliğe düşer ve yanılır. Bu yüzden öncelikle kendimizi iyi tanımalı, bilgi seviyemizi yoklamalı ve bir iş yaparken bir sorunu çözmeye çalışırken son derece dikkatli olmalıyız. Haddimizi bilerek, ölçülü davranarak elimzdeki bilgiyi doğru kullanmalıyız.