Bu metni inceleyince bindiği dalı kesmek deyimi ile ilgili kompozisyon yazacak kadar fikir edinmiş olacaksınız.
İnsanın kendisi için gerekli olan şeylere vereceği zarar bindiği dalı kesmektir. Yani insan böyle davranarak aslında kendi ayağına sıkmış olur. Bizim için çok faydalı olan şeyleri korumalı, onlara asla zarar vermemeliyiz. En ufak bir yanlışımız onda göreceğimiz faydanın da sonunu hazırlar.
Örnek vermek gerekirse bizi çok seven ve bize değer veren bir arkadaşımıza saygısızlık ettiğimizde onun bize olan sevgisi biter. Hatta bizden uzaklaşarak bu arkadaşlığı bitirebilir. Yine ihtiyaç duyduğumuz zamanlarda yanımızda olan ve bize her fırsatta destek çıkan bir büyüğümüze yanlış yaptığımızda onun kalbini kırdığımızda bu desteğini üzerimizde çekecektir. Dolayısıyla bu örneklere baktığımızda aslından bindiğimiz dalı kestiğimiz çok açık bir biçimde görebiliyoruz. Hangi şeylerin bizim için yararlı olduğunu, onlar olmadan işlerimizin zorlaşacağını iyi düşünmek gerekiyor. Bize faydası olan şeylerin bu faydasının devamlılığını sağlamak amacıyla onlara asla kötülük etmemeli, zarar verecek bir şey yapmamalıyız.
Bir ağaca çıkıp dalından meyve almak için başka bir dala biner ve ağırlığımızı ona veririz. Bu da bizi yüksekte tutmaya yarar. Onu kesersek yere düşeriz değil mi? İşte hayatta bindiğimiz dal vazifesi gören pek çok şey vardır. Onları yok edecek bir hamlede bulunursak aslında kendimize zarar vermiş oluruz. Bu tür kötü durumların yaşanmaması adına davranışlarımıza son derece dikkat etmeliyiz. İşimizi yapmak için desteğine gereken şeylere zarar vermek bir anlamda nankörlük etmek gibidir. Bu yüzden davranışlarımızın hiçbir şeye zarar vermemesi çok önemlidir.