Bu bölümü tamamlayınca ben bilmediğimi bildiğim için öteki insanlardan akıllıyım sözü ile ilgili kompozisyon yazacak şekilde fikir edineceksiniz.
İnsanın bir konuda bir şey bilmediğini anlaması akıllı olma anlamında çok önemli bir göstergedir. Çünkü herkes kendini bilgisiz görmez. Çok şey öğrendiğini zanneder ve kimsenin bir yardımına, bilgisine gerek duymaz. Şunu söylemek gerekir ki ne kadar öğrensek, bilgi seviyemizi geliştirsek de karşımıza ilk kez çıkan durumlarda yine bir acemilik, yabancılık çekiyoruz. Bunlar olağan şeylerdir. Burada bilmediğini bilmek insanın kendini geliştirmesi için çalışmasını sağlayacaktır. Bu anlamda söz konusu alanda bilgiye ihtiyacı olduğunu fark eden biri bu eksikliğini kapatmak için araştırma yapmaya yönelecektir. Bu da akıllıca bir tavır olarak karşımıza çıkmaktadır.
Mesela biz öğrenciler sınava hazırlanırken, eksik olduğumuz konulara çalışıyoruz. Amacımız eksiklerimizi kapatmak, o bilgileri bir an önce öğrenmektir. Deneme sınavına giriyoruz, bazı sorularda yanlış yaptığımız görüyoruz. O anda bilmediğimiz bazı konular olduğunu fark ediyoruz. İşte bunu anlayan öğrenci o konularda eksikliği olduğunu biliyor ve hemen konu tekrarı yapıyor. İlgili konuları açıp okuyoruz, yeniden dinliyor, eksik olduğu bilgilere göz gezdiriyor. Hatta o konuları anlamak için tüm dikkatini oraya yoğunlaştırıyor. Bu öğrencileri çalışmayan, sınavları önemsemeyenlere göre daha akıllıdır diyebiliriz.
Kısacası bilmediğini anlamayan, eksik taraflarını görmeyen bir çalışma gereği duymayacaktır. Kendisi için lazım olan konular hakkında araştırma yapmayacak, eksiklerini kapatma yoluna gitmeyecektir. Bu durum onun aynı eksikliği ileride de yaşaması anlamına gelir. Bir şey olur, o alanda bilgiye ihtiyaç duyar, ancak bilmediği için ne yapacağını akıl edemez. İşini halletmek için de çok zorlanır, sıkıntı yaşar. Dolayısıyla ne eksiğimiz varsa onları anlayıp bilgi eksikliğimizi kapatmalıyız. Çünkü bu ilgiler hayatımızı kolaylaştıracak ve işimizi daha doğru yapmayı sağlayacaktır.
Etiketler
Kompozisyonlar