Bu bölümü inceleyince aslında yalnızca hüküm veremeyeceğimiz kitaplardan bir şeyler öğrenebiliriz hüküm verdiğimiz bir kitabın yazarının bizden öğrenecekleri var demektir sözü ile ilgili kompozisyon için fikir alabilirsiniz.
Hepimiz ilgi alanımıza göre sevdiğimiz kitapları alıp okuyoruz. Arkadaşlarımızla bu kitaplar üzerine konuşuyoruz Hatta kendi düşüncemize göre okuduğumuz kitapla hakkında bir hüküm verdiğimiz bile oluyor. Ancak bazı kitaplar hakkında bir değerlendirme bile yapamadığımız da olabiliyor. Hakkında hüküm vermediğimiz kitabın yazısı hiç beklemediğimiz biz güzellikte gerçek veya kurgu olan şeyleri büyüleyici bir anlatımla kaleme almıştır.
Kitaptaki her bilgi bizim sınırlarımızı zorluyor olabilir. Anlatımın güzelliğinin yansı sıra içerik olarak da doyurucu bir kitapsa o kitabın yazarı çok şey öğrenmiştir. Kendini geliştirmiş, okuyanda farklı ufuklar açmayı başarmış, eşsiz bir anlatıma sahiptir. İşte bu tür kitaplardan çok şey öğrenebiliriz. Çünkü karşımızda beklentimizi aşan bir şaheser vardır. İçerdiği bilgi ve yazarın etkileyici anlatımı bu kitapla ilgili hüküm veremeyecek kadar toy olduğumuzu gösterir.
Bazı kitaplarla ilgili de yorum yapar, hüküm verebiliriz. Ben olsam şöyle yazardım, yalın dilin yanında ikilemler, okuyucunun hayal dünyasını aşan kurgulara yer verirdim gibi değerlendirmelerde bulunabiliriz. Biz şayet daha gençliğinin baharında olan taze bir okur olarak bir kitap hakkında hüküm verebiliyorsak, o kitabı yazan kişinin bizden öğrenecekleri var demektir. Yani yazarlıkta henüz pişmemiş, tecrübe eksikliği olan, yazınsal anlamda daha çok kendini geliştirmesi gereken bir yazardır diyebiliriz. Okurun hüküm veremeyeceği kitap yazmak için daha bir sürü fırın ekmek yemesi gerekiyordur.