Bu bölümde İbn-i Sina'nın söylediği aletlerin en faydalısı kalemdir, bir şişe mürekkep bir külçe altından hayırlıdır sözü ile ilgili kompozisyon yazısı oluşturduk.
İnsanlar için varlıklı olmaktan çok ilim sahibi olmak daha faydalıdır. Bu nedenle okuma işine sıkıca sarılmak gerekiyor. Bir yanda bir külçe altın, olsa diğer yanda bir şişe mürekkep çoğu kişi gözü parada olduğu için altını seçer ama asıl faydalı olan şey kalemdir. Yani ilim tahsil etmektir. İlmin peşinden giden insan zaten aç ve açıkta kalmaz. Kendini daha iyi yetiştirir, düşünmeyi, hayatı sorgulamayı öğrenir. Bilinçli bir insan olarak çevresine ve insanlığa daha faydalı olur.
Kalem ehli olan insan ilmin peşinden giden, kendini iyi bir şekilde yetiştiren biridir. Şunu unutmamak gerekir ki bilime önem verenler her zaman doğru yoldadır. Bilimi kendine rehber alan bir insan asla yolda kalmaz. Çünkü bilim hayat kurtarır. Bundan dolayı mürekkep yalamak külçeler dolusu altın sahibi olmaktan çok daha değerlidir. Elinizde imkan varsa okuyun, bilgi seviyenizi artırın diye tavsiye etmek isterim. Zengin olmak demek illa altınımız veya çok paramız olmak demek değildir. Önemli olan ilim seviyesi açısından ne derece ileride olduğumuzdur. Okumayan bi,r insan karanlıkta kalmaya mahkumdur. Bize hayatı daha aydınlık gösteren, düşüncelerimizi, karar verme becerimizi geliştiren bir şey varsa bu kalemden başkası değildir.
Sonuç olarak insan genel anlamda mal varlığının çok olmasını ister. Elimde param çok olsun, külçe külçe altınım olsun der ama altından daha değerli şeyler olduğunu unutur. Bu hayatta en büyük yardımcımız ilimdir. İlimden kopuk yaşamak bizi zor durumlara düşürür. Yazmak, kendimizi yazarak ifade etmek ancak ilimle mümkündür. Aydın bir insan olmak için ilim ekmek, su gibi temel bir gereksinimdir. Dolayısıyla en iyisi ilim tahsil etmektir diyerek sözlerimi noktalıyorum.
Etiketler
Kompozisyonlar