Bu bölümü inceleyince ağır ağır ölürler, okumayanlar, müzik dinlemeyenler ve vicdanlarında hoşgörü barındırmayanlar sözü ile ilgili kompozisyon için fikir edinebilirsiniz.
Okuyan insanlar hayatın anlamının farkına varır. Çünkü okudukça neyin nasıl olduğunu daha iyi yorumlamayı öğreniriz. İnsan okudukça düşünmeyi öğrenir. Kendi zihni hayata nakış açısını canlı tutar. Bu anlamda okumak eylemi herkesin yapması gereken çok faydalı bir iştir. Dolayısıyla okumayanlar aslında çok şey kaybediyor diyebiliriz. Bizler insan olarak varlığımız okuma işi sayesinde ortaya koyabiliriz. Çünkü okumayan hiçbir şeyi doğru bir şekilde düşünemeyeceğinden bu hayatta yaşayıp yaşayamadığını bile anlayamaz.
Müzik dinleyen insan, yaşamaktan keyif almayı öğrenir. Müzik bir kaçış noktası olarak hepimize güvenli liman olur. Müzikle dertlerimizi unutur, anın tadını çıkarırız. Müzik hayata renk katan, insanı sıkıntılarından bir anlığına da olsa uzaklaştıran dinlendirici bir faaliyettir. Müzik bizim için bazen eğlencedir, bezen üzüntülerimizden sıyrılmayı sağlayan bir eylemdir. Demek ki müzik dinleyen insan kendini ha iyi hisseder. Hayatın bütün sıkıntılarına rağmen daha güçlü kalmasını bilir.
Vicdanlarında hoşgörü ve incelik olmayanlar insan olduğunu unutur. Kalpsiz bir insan olarak hayatı boşa yaşar. İnsanın içinde hoşgörü olunca her şeye daha farklı bir pencereden bakar. Vicdanının etkisiyle bir karıncayı bile incitmekten çekinir. Aynı zamanda ince bir kişiliğe sahip olur. Böylelikle kırıcı olmaktan kaçınır. Anlayacağınız hoşgörü sahibi olan insanlar başka insanla daha uyumlu ilişkiler kurar. İnsanlarla iyi anlaştığı için sosyal çevresinde sevilir. Bu da yaşamın ayrı bir güzelliğidir.
Sonuç olarak okumayan, müzik dinlemeyen ve vicdanlarında hoşgörü barındırmayan kişiler yavaş yavaş ölürler. Çünkü bu güzellikler insan olduğumuzu hatırlatır, hayata tutunmamızı sağlar. Onlardan yoksun olan biri yaşam sevincinin ne demek olduğunu bilemeyeceğinden hayattan tat alamaz ve her geçen gün yavaşça ölür.
Etiketler:
Kompozisyonlar