Bu bölümü inceleyerek el elin aynasıdır atasözü ile ilgili kompozisyon yazınız için fikir alabilirsiniz.
İnsan kendi eksiklerini tam anlamıyla göremez. Onu dışarıdan gözleyen birisi nasıl biri olduğunu, hangi alanda başarılı, hangi yönden eksik olduğunu daha iyi görür. Bu anlamda el bizim için ayna gibidir. Onların dediğine bakarak dışarıya nasıl göründüğümüzü anlayabiliriz.
İnsanın kendi haline kendi gözüyle bakmasıyla başkalarının bizi nasıl gördüğü birbirinden farklı durumlardır. Biz kendimizi kusursuz, başarılı, iyi yönden değerlendiririz. Ancak başkaları bizi daha iyi analiz eder. Onlar tarafsız gözle baktıkları için her şeyimizi berrak bir şekilde görebilirler. örneğin bizi sandığımızla gerçekte olan aynı olmaz. Aynaya baktığımızda saçımın kırışık, düzensiz, görüntümüzün düzeltilmesi gereken halde olduğunu anlarız. İşte ellerin bizim hakkımızdaki değerlendirmeleri ayna gibi her şeyi açıkça gösterir. Bu yüzden biizm kendimizle ilgili yorumumuzdan ziyade başkalarının ne düşündüğüne bakmalıyız.
Kuşkusuz bir insan kendini der zaman iyi bulur. Eksiği olmadığını, genellikle olumlu özelliklere sahip olduğunu belirtir. Bu bakış açısı insanın doğasına var. Kimse ayranım ekşi demez. Hal böyle olunca insan kendini övme tarafında yer alır. Halbuki herkesin eksik yönleri, kusurları olması normaldir. Bunu anlamak için elin bizi nasıl gördüğüne bakmalıyız.
Sonuç olarak nasıl olduğumu yabancı gözünden daha iyi öğrenebiliriz. Biz kendimizi her ne kadar hatasız, dört dörtlük biri gibi görsek de işin aslı böyle değildir. Yabancı kişilerin hakkımızda ne dediği, gerçekte nasıl olduğumuzu gösteren en önemli ayrıntılardan biridir. Bu anlamda yabancılar bir ayna gibi bizi bize daha doğru anlatır.