Bu bölümü tamamladığınızda hızlı giden atın boku seyrek düşer atasözü ile ilgili kompozisyon yazacak düzeye ulaşacağınızı öngörüyoruz.
Hızlı giden at demek bir işi çabucak aceleyle özensizce yapan insan demektir. İşimizi özensiz yaptığımızda da olumlu sonuç alamayız değil mi? Madem bir iye koyulacağız. zaman onu gereği gibi güzelce yapmalıyız. Her şeye dikkat etmeli, herhangi bir aksaklığa mahal vermemeliyiz. Hemen bitsin diye çabuk olmaya çalıştığımızda dikkatsizce davranmış oluruz. Bu yaklaşım da işimizde güzel sonuçlar almayı engeller.
Bilmenizi isterim ki insan bir işe başladığından ona zaman ayırıyor: O işle ilgili emek sarf ediyor. Yeri geliyor, yoruluyor, aç susuz çalışmaya devam ediyor. Herkes dışarıda bir yerde gezip eğlenirken söz konusu kişi işine vakit ayırıyor. Bu durumda işimizi özenerek yapmakta fayda var. Çünkü dikkatli ve özverili bir biçimde yaptığımız işin sonu da güzel biter. O yüzden işimizi hemen bitsin diyerek olağanüstü hızla yapmaya hiç gerek yoktur. Mesela çay demliyoruz. çayın kıpkırmızı çıkması ve tadının oturması için en az on beş dakika dinlenmesi gerekiyor. Kim bekleyecek demlenmiştir deyip de çayı dinlendirmeden içmeye kalktığımızda o çaydan tat alamayız. Çünkü onun kıvamını alması, lezzetinin çıkması için geçmesi gereken belli bir süre var. Biz hızlı davranmış olduğumuz için o çaydan beklediğimiz lezzeti alamıyoruz. Demek ki iş yaparken normalden çok hızlı davranmak iyi değildir. Gerçek hayattaki işler de aslında tam anlamıyla böyledir. Bazı işlerin güzel sonuçlanması için zamana yayılmasına dikkat etmeli, işimizi özenerek yapmalıyız.
Sonuç olarak amacımız işimizin güzle bitmesi, ondan verim almak olduğuna göre ona gereken özen gösterilmelidir. Nerede nasıl davranacağımıza dikkat etmeli, işimizi olması gereken hızda tamamlamalıyız. Çok hızlı olayım da bir an önce bitsin mantığıyla hareket etmek bizi başarısız kılacağı gibi, işin aksamasına, başarısızlıkla sonuçlanmasına yol açacaktır. O zaman verdiğimiz bütün emekler boşa gitmiş olur. Böyle bir şeyi de kimse istemez.