Bu yazıyı incelediğinizde akıllı söylemeden düşünür akılsız düşünmeden söyler atasözünün anlamı nedir konusu ile ilgili kompozisyon yazmak için hazır duruma geleceksiniz.
Düşünmeden söz söylediğimiz zaman bu işin sonu pişmanlıktır. Söz ağızdan bir kere çıktı mı geri gelmiyor. Bu durumda ne söyleyeceğimizi konuşmadan önce çok iyi düşünmeli ve sözlerimize dikkat etmeliyiz. Akıllı sözlerinin nelere yol açabileceğini göz önünde bulundurur ama akılsızın kafasında düşünme diye bir şey yoktur. O sadece konuşmuş olur. Bu sözleri amacına ulaşmış olaşmamış, birilerini incitmiş, yanlış anlaşılmış, bunlar pek dikkat etmez.
İnsanları akıllı ya da akılsız yapan sebepler vardır. Akıllı insanlar her şeye dikkat eden, sözlerini tartarak konuşan kişilerdir. Akılsız insan ise her şeyde olduğu gibi konuşurken de düşünmeye gerek görmez. Oysa açık konuşmak gerekirse bir şey demeden önce düşünmek yanlış sözler söyleme ihtimalini azaltır. Önemli olan pişman olacağımız sözler söylememektir. Bu yüzden düşünerek işe başlamalıyız. Ne diyeceklerimize önceden karar vermeliyiz. Gelişigüzel düşüncesizce söylenen sözler amacından uzaklaşıp olmadık sıkıntılara yol açabilir. Ondan sonra da keşke böyle demeseydim, ben aslında öyle demek istememiştim diye üzülüp kalırız.
Görüldüğü üzere akıllı olmak düşünerek konuşmakla ilgilidir. Bu anlamda bize verilen aklı konuşmalarımızda da kullanabilmeliyiz. Akılsızlık edip de rastgele konuştuğumuzda bu sözler başımızı ağrıtır. Çünkü düşüncesizce söz söylediğimizde dilimiz keskin yüzünü gösterebilir. Hiç aklımıza bile gelmeyen kötü olaylara sebep olabilir. Belki de insanları derinden yaralarız. İnsan için aklındaki düşünceleri, kalbinden geçenleri karşısındakilere düzgünce ve kimseyi üzmeden anlatabilmek önemlidir. Bu yüzden akıllı davranıp söylemeden düşünmeyi bilmeliyiz.