Bu bölümü incelediğinizde acele bir ağaçtır meyvesi pişmanlık ile ilgili bir kompozisyon yazarken örnek alabilirsiniz.
Her işin kendine göre uygun bir tamamlanma süresi vardır. Kimi işler bir saatte biterken bazı işlerin bitmesi de günler hatta aylar sürebilir. Bu zaman aralığını belirleyen işin büyüklüğü veya küçüklüğüdür. Bu anlamda bir iş yaparken elimi çabuk tutayım hemen bitsin demek yerine o işin daha başarılı sonuçlanması adına olması gereken sürede halledilmesine dikkat etmeliyiz. Çünkü vaktinden önce acele ile bitirilen bir işte başarı sağlanamaz.
Tamamlanması uzun bir zaman gerektiren bir işi aceleye getirerek bitirmeye kalktığınızda o işten bir fayda göremezsiniz. Bu da sizin pişman olmanıza yol açar. İnsan yaptığı işin sonunda bir ürün, kazanç veya verim almak ister. Çünkü işimiz emek verip ona ayırdığımız zamanla anlam kazanır. O kadar çalışmanın da bizi mutlu edecek bir karşılığı olmalı değil mi? Bu nedenle bırakın iş uzun sürerse sürsün, bittiğinde yüzünüz gülsün. Dolayısıyla büyük ve önemli işlerin aşamaları vardır. Her aşama yavaş yavaş tamamlansın. Herhangi bir aksamaya, aksiliğe fırsat vermeden işin sağlam ve verimli olmasına dikkat edin. Aceleyle yapılan işten hayır gelmez. Buna bağlı olarak beklediğiniz neticeyi alamazsınız. O yüzden bir işe ayrılması gereken süre ne kadarsa ona uygun çalışmak daha faydalı olacaktır.
Sonuç itibariyle her iş, olması gereken zaman zarfında tamamlanmalıdır. Beklemeyi sevmeyip de işinizi oldu bittiye getirerek aceleyle yapmanızın sonu pişmanlıktır. Bu durumda iş bitmiş olur ama amacına ulaşmaz. O kadar çabanın sonunda elimize pişmanlıktan başka bir şey geçmez. Başlanılan bir işte acele etmekten ziyade o işten verim almak, çalışmayı zamana yaymak daha doğrudur.