Bu bölümü incelediğinizde dilinde tüy bitmek deyiminin anlamı ile ilgili kompozisyon yazarken fikir edinebilirsiniz.
Bir kişiye bir şeyi defalarca söylediğiniz zaman artık ben ona binlerce kez söyledim dilimde tüy bitti dersiniz. Demek ki, bahse konu olan her neyse onu çok kere dile getirmek dilinde tüy bitmek anlamına geliyor. Yanlış davrandığını düşündüğünüz biri olabilir. Ona bu yaptıklarının yanlış olduğunu, düzelmesi gerektiğini defalarca söylersiniz. Bütün bunlara rağmen aynı şeyleri yine yapıyorsa artık size bıkkınlık gelir.
Ben onu uyardım, defalarca bunun yanlış olduğunu söyledim durumuna geldiğimizde yapacak bir şey yoktur, dilimde tüy bitti demek isteriz. Anlayan şimdiye kadar anlardı zaten dersiniz. Dilinde tüy bitmek deyimi bir kişiden beklentilerimizi ifade ederken sabrımız taştığında söylediğimiz bir deyimdir. Mesela bir çocuk yaramazlık yapmakta ısrar ediyorsa ona akıllı olması gerektiğini çok kez söylersiniz. Hala haylazlıkta diretiyorsa artık sinirlenirsiniz. Sabrınız taşar, sana böyle yapmaman gerektiğini defalarca anlattım, dilimde tüy bitti. Ben bıktım usandım, sana diyecek bir şeyim kalmada. Söyleyeceğim her şeyi söyledim anlamında bu deyimi sıklıkla kullanıyoruz.
Kısaca toparlayacak olursak karşımızdaki kim olursa olsun ondan yapmasını veya yapmamasını istediğimiz şeyler olmaktadır. Bunları dilimizden düşürmediğimizde başka bir deyişle defalarca dillendirdiğimizde artık söyleyecek kelimem kalmadı, her şeyi söyledim gibisinden bıkkınlık durumuna gediğimiz anlatmak isteriz. Bu durumu ifade eden, bu anlama en uygun deyim de dilinde tüy bitmektir. Söylediğimiz şeyleri karşımızdaki kişi anlamamakta ısrar edip de kendi bildiğini yapmaya devam ettiğinde canımıza tak eder. İşin içinde sana o kadar söyledim hala bildiğini okuyorsun diye biraz sızlanma anlamı var. Dilimde tüy bitti derken aslında bu kadar lafa karşı hala anlamıyorsan ben ne yapayım diye şikayet ederiz.