Bu bölümü incelediğinizde dil ve kültür ilişkisi ile ilgili kompozisyon yazarken fikir alarak kendi yazınızı oluşturabilirsiniz.
Kültürü oluşturan ögelere baktığımızda bunların en başında dil gelir. Dil olmazsa kültür denen olgunun yaşatılması zora biner. Dil bütün dinamikleriyle kültürün geçmişten geleceğe aktarılmasında baş rol oynar. Bu aktarım gerek yazılı dil kullanılarak ortaya konan eserlerle yapılır gerekse sözlü olarak bilmeyenlere anlatılır. İşte burası dilin kültür açısından ne kadar gerekli bir şey olduğunu göstermektedir.
Dil olmayınca kültür de tam anlamıyla yeni nesillerle tanıştırılamaz. Mesela her milletin kendini ifade ettiği ulusal bir dili var. Vatanında doğup büyüyen yeni nesiller yazılı ve sözlü dil vasıtasıyla kültürünü öğreniyor. Biz kendi kültürümüzü biliyorsak bunu dilimize borçluyuz. Çünkü dil kültürün taşıyıcısı olma özelliğine sahiptir. Millet olarak bize bizi anlatan basılı kitaplar, halk arasında dolaşan sözlü kültür ürünleri, gelenek göreneklerimiz, kültürel miraslarımız olarak dilin varlığıyla binlerce kişiye yayılır.
Türk kültürünü oluşturan unsurlar hakkında öğrendiğimiz her şey dilin kullanımıyla ilgilidir. Demek ki kültürün öğrenilmesinde en büyük pay dile aittir. Atalarımız dilimiz aracılığıyla kültürümüzü bize aktarmıştır. Bizler de milletimizin hayatında çok önemli bir yeri olan kendi milli ve manevi değerlerimizi yansıtan kültürümüzü çocuklarımıza dilimiz sayesinde aktaracağız.
Sonuç olarak dil ve kültür ilişkisi, dilin kültürü ayakta tutması ve gelecek dönemlere doğru bir şekilde iletilmesi anlamında büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle dil geçmiş birikimlerimizin gelecek nesillere geçmesini sağlayan bir köprü gibidir. Bu köprüyü sağlam tutmak zorundayız. Yani dilimizi çok iyi öğrenmeli ve düzgün bir biçimde kullanmalıyız. Dilimize vereceğimiz önem kültürümüzün unutulmaması başka bir deyişle kalıcı olması için temel bir şarttır.
Etiketler
Kompozisyonlar