Bu bölümü incelediğinizde cana geleceğine mala gelsin atasözü ile ilgili kompozisyon yazacak düzeye ulaşacaksınız.
Eğer yaşanılan kötü bir durumdan zarar edilecekse bu durumda cana bir şey olmasın da mala gelsin diye düşündürür. Çünkü orada zaratdan kaçınma gibi olanak yoktur. O yüzden can ve mal arasında bir zarar görülecekse mal tercih edilir. Mal dediğimiz şeyler kullandıpımız eşyalardır. Onlar bir can taşımıyor. Acı çekme gibi bir şey mallar için söz konusu değildir. Bu nedenle bir hasar alınacaksa bu malın başına gelsin diye durumu iyiye yorarız.
Şayet insana kötü bir şey olursa bu, çok üzücü olur. Bir yerimiz kırılabilir, yaralanabiliriz, büyük acılarla kıvranmak zorunda kalabiliriz. İnsan can taşıdığı için zararı hem bedenen hem de ruhen en derinden hisseder. Belki de bu kötü duruma yüreği dayanmaz. Hatta hayatını kaybetme ihtimali bile vardır. Dolayısıyla başa gelen bir kaza, felaket anında o kişilre kendilerini teselli etmek anlamında sana bir şey olmamış ya çok şükür derler. Bunu da cana geleceğine mala gelsin sözüyle desteklerler.
Mesela ev veya ahırlarımız yanabilir. Evimizde doğal gaz patlaması olabilir. Araç sürerken bir kazaya karışabiliriz. Bu durumlara bakacak okursak biz sağ salim hayatımızı kurtarırsak bundan iyisi yoktur. Çünkü işin içinde ölmek de var. Hiçbir sıyrık, yanık veya yara almadan hayatımız kurtulduysa buna şükretmeliyiz. Arabamız yamulsa, hasar alsa tamir edilebilir ama ölen bir insan geri getirilemez.
Sonuç itibariyle zarardan kurtulma imkanı yoksa bunun bize değil de mal tarafına gelmesi daha iyidir. Dolayısıyla canımız her şeyden daha kıymetlidir. O bizim hayatta kalma nedenimizdir. Hal böyle canımızın yanmasına hiçbir şeyin yol açmasını istemeyiz.