Bu yazıyı inceleyince akılsız başın cezasını ayaklar çeker atasözü ile ilgili kompozisyon yazacak şekilde fikir edinmiş olacaksınız.
Her şeyden önce bir insanın aklı başında olmalıdır. Akılsızlık insana olmadık işler yaptırır. Bir insan düşüncesizlik edip de hiç gitmemesi gereken uzak yerlere gittiğinde akılsızlık etmiş olur. Yani o kadar yolu boşu boşuna gitmiş olduğu için geldiği yere geri dönmek için uzun bir yol yürümesi gerekir. Bu zorlu ve yorucu yürüyüşün cezasını da ayaklar çekmek zorunda kalır.
Bir şey yapıyorsak bu boş yere olmamalıdır. Sonunda bir şeyler öğrenmiş veya kazanmış olmalıyız. Uzak bir yere define aramaya giden insanlar olabilir. Gideceği yerde gerçekten define olduğunu bilmeden o kadar yolu tepmek düşüncesizce hareket etmek demektir. Sen tut, hiç görmediğin, define olduğu şüpheli olan çok uzak bir araziye ayakların yorularak git, kadar toprağı eşele, sonra hiçbir şey çıkmasın. İşte bu akılsız başın cezayı hak ettiğini gösteren bir örnek olabilir. Bazen unutkan olabiliyoruz, bazen önlem almadan bir işe koyuluyoruz. Fakat bunlar dikkatsizliğimizle birleşip çabamızın, harcadığımız enerjinin boşa gitmesine neden olabilir. Bu yüzden yok yere bir işe girişmemeliyiz. Anlayacağınız bize verilen bir akıl var. Bu aklı iyi kullanıp kafayı çalıştırmak gerekiyor. Düşüncesizce yaptığımız işlerin sonunda bazı cezalar çekme durumu olduğunu unutmamalıyız.
Kısaca belirtmek gerekirse bir yere gitmek için oradan kesin bir şey elde edeceğimizden emin olmalıyız. Yani yorulmaya değer bir şey olmalı ki o kadar yolu boşuna yürümeyelim. Hayatın içinde yapmamız gereken, önemli işler olacaktır. Bu işleri yapmaya kalmadan önce sonunu biraz düşünmek gerekiyor. Eğer ben bu işe başlarsam bir sürü emek vereceğim ama sonunda bana ne getirisi olacak diye sormalıyız. Hiçbir getirisi, karı olmayan bir iş için anlamsız yere harekete geçmek doğru olmaz.