Bu bölümü incelediğinizde ağaca çıksa pabucu yerde kalmaz atasözünün anlamı ile ilgili kompozisyon yazacak duruma ulaşacaksınız.
Bazı insanlar uyanık taraflarıyla dikkat çeker. Bu tür kişiler çevremizde mutlaka vardır. Herhangi bir durumda en ufak ayrıntılara bile dikkat ederler, eşeğini sağlam kazığa bağlarlar. Yani uyanık olanlar işi sağlama almayı seven tiplerdir.
Ne zaman bir işe başlasalar bu uyanıklığın etkisiyle işlerini yoluna koymasını bilirler. Uyanık olmak bu anlamda aslında birçok yönden avantajlı olmak demektir. Hayat birçok tehlikeyi, riski içinde barındırıyor. Bizler bazen yeni bir işe bakıyoruz. Daha önce hakkında hiç bilgi sahibi olmadığımız şeyler yapıyoruz. Bu tür durumlarda uyanık davranmak gerekiyor. Olabilecekleri önceden sezinleyip gereken her şeyi dikkatle yapmak uyanıklık sayesinde gerçekleşiyor. Dolayısıyla uyanık kişiler aç kalmaz, açıkta kalmaz. Bir yolunu bulur işini hallederler. Gerek dilleriyle gerek bir işe olan yatkınlıklarıyla her zaman uyanık olan kişi işini sağlama almayı becerir.
Mesela ağaca çıkarken pabucu yerde unutma ve düşürme gibi istenmeyen ihtimaller söz konusudur. Fakat uyanık kişi bir yolunu bulur böyle bir unutkanlığa mahal vermez. Pabucunu, yanına alması gereken şeyleri mutlaka alır. Aslında içinde çeşitli riskler taşıyan bazı önemli işleri yaparken unutkanlık veya başka sebeplerle bazı aksaklıkların yaşanma ihtimali vardır. Ancak uyanık olanlar bu aksaklıklara karşı tedbiri elden bırakmaz. Sonrasında ise kafası rahat eder. Çünkü işler tıkırında demektir.
Sonuç itibariyle insanın uyanık olması güzel bir şeydir. İşlerimizde herhangi bir aksilikle karşılaşmamak için uyanık olmalı, her şeye dikkat etmeliyiz. Çünkü işimiz sağlam olsun ve her şey yolunda gitsin isteriz. Bu noktada uyanıklık gereği yapmamız gereken her şeyi tam tamına yapar, hiçbir sıkıntıya meydan vermeyiz.