Bu bölümde anlattığımız yazıyı incelediğinizde şiirde ana duygu nasıl bulunur, şiirde ana duygu ve tema nedir sorularının cevabını bulacaksınız.
Bütün şiirlerde ağırlıklı olarak işlenen bir duygu vardır. Duygu dediğimiz şey sevgi, özlem, kahramanlık, acı, saygı, merak gibi duygulardır. Okuduğumuz şiirler de bu ana duyguların etrafında yazılır. Genelde şiirlerin çoğuna baktığımızda vatan sevgisi, arkadaş özlemi, yaşama sevinci, yalnızlıktan doğan üzüntü, çocukluk özlemi gibi temalara yer verildiğini görüyoruz.
Basit tanımıyla şiirin içinde yoğun olarak işlenen ya da şiire hakim olan duyguya ana duygu diğer adıyla tema denir. Burada bir duygunun şiirde baskın olarak kullanılma durumu vardır. Mesela annemize duyduğumuz sevgiyi anlatan bir şiirin teması anne sevgisidir. Yine doğup büyüdüğümüz ve ileride ayrı kaldığımız memleketimize olan özlemin yoğun olarak hissettirildiği şiirin ana duygusu sıla özlemi veya ayrılık acısı olabilir.
Örneğin herkesin bildiği ve her kademede çokça okunan ünlü Bayrak şiirindeki ana duygu bayrak sevgisidir. Atatürk'ün çocukları çok sevdiğini konu olarak ele alan şiirlerin ana duygusu çocuk sevgisi, İstiklal marşı gibi kahramanlık ve vatana olan sevgiyi yoğun olarak işleyen şiirlerde ana duygu vatan sevgisi şeklindedir.
Kısacası şiirde ana duyguyu bulmak için öncelikle şiiri iyice anlamalıyız. Daha sonra şiirde özlem mi, ayrılıktan duyulan üzüntü mü, sevgi mi hakim gibisinden düşünmeliyiz. Son olarak ana duygu iki ya da üç kelime halinde olur. Bunları göz önünde bulundurursak ana duyguyu kolayca bulabiliriz.