Bu metni inceleyerek sel ile gelen yel ile gider atasözünün anlamı nedir ile ilgili kompozisyon yazacak düzeye ulaşacaksınız.
Sel ile gelen söz grubu emeksiz gelen kazançları ifade ediyor. Yel ile gitmek har vurup harman savurmak gibi bir anlama sahiptir. Emek verilmeden şans eseri karşımıza çıkan her türlü şey çar çur edilir. Çünkü onları harcarken gözümüz bir şey görmez.
İnsan bir şeye emek verdiğinde ona daha çok önem verir. Kazandıklarının elinden uçup gitmemesi için daha dikkatli olur. Oysa emeksiz gelen her para, kazanç daha çabuk tüketilir ve biter. Mesela işin içinde emek olması o yolda gösterdiğimiz çabayı, döktüğümüz alın terimi ve katlandığımız sıkıntıları da kapsadığı için kazandığımız bir başarıda, parada veya daha güzel bir gelişmede emeğin anlamı da büyük oluyor. Burada özellikle ifade etmek isterim ki sel ile gelen yel ile gider sözüyle bize ikram niteliğinde lütuf olarak görebileceğimiz bir yüklü para gelse onu harcarken çok da dikkatli olmayız. Örneğin milli piyangodan çıkan para sel ile gelen cümlesine çok uygun bir örnektir. Biz o parayı alın teriyle kazanmadığımız için harcarken daha kolay harcar ve hesabını bile tutmadan çabucak bitirebiliriz.
Sonuç olarak insanlar genelde hiçbir gayret göstermeden kazandığı bir parayı harcadığı sırada tutum konusuna pek de aldırış etmiyor. Eğer onu kazanırken çok çalışmış olsaydı, herkes rahatına bakarken o bin bir güçlük içinde ter döküp çalışarak birçok zorlukla uğraşsaydı bu para daha bir anlamlı olur ve harcaması da kolay olmazdı. Çünkü onu harcamaya bile kıyamazdı.