Bu yazımızda misafir umduğunu değil bulduğunu yer sözünün anlamı ne demek ile ilgili kompozisyon hakkında kısaca söz edeceğiz.
Bir yere misafir olarak gitme durumumuz olduğunda nelerle karşılaşacağımıza dair bazı beklentilerimiz olmaktadır. yani bizler misafir olarak bizi ağırlayacak olan ev sahiplerinden bir şeyler umarız. Bu umma durumunun içinde aslına nelerin ikram edileceği, ne yiyip içeceğimiz, nasıl bir odada kalacağımız, ev sahibinin bazı karşılama şekli gibi değişik ayrıntılar olabilir. Fakat misafirin dikkat alması gereken asıl şey, gerçekten olanlardır.
Mesela biz başka bir şehre, ülkeye ya da bir eve misafir olarak gitsek içimizden şunları yesek, içsek, bize şu yemekler hazırlansa, kahvaltıda şu menü olsa, sucuklu yumurta, zeytinyağlı yemekler gibi aklımıza olmasını istediğimiz her türlü ikram gelecektir. Fakat ev sahibinin durumu neye elveriyorsa kendi imkanları çerçevesinde gereken hazırlığı yapar. Onların bize ikramları beklentilerimizi karşılamayabilir. Anlayacağınız konuk olan doğası gereği ben misafirim bana çok şey ikram edilir diye beklentiye girer ama ev sahibi evde olanı ikram eder. Hal böyle olunca hayaller ve gerçekler birbirinden farklı bir manzara sunar. Bu da misafirin umduğunu değil bulduğunu yediğini gösterir.
Kısaca anlatmak gerekirse konuk kendi aklından her şeyi umar ama ev sahibi de olanakları izin verdiği oranda sofrasını hazırlıklar. Bu yüzden gittiğimiz evde umduklarımızı bulmayınca çok şaşırmamak gerekiyor. Ne bulduysak onları yemek, konuk olarak fazla bir beklentiye girmemeliyiz. Zaten konuk olan kişi biraz halden anlamalıdır. Bize zengin sofralar hazırlanmadı diye ortalığı velveleye vermenin bir anlamı yoktur.