6. Sınıf için "Öğretmeninizle oluşturacağınız grubunuzla kitapların olmadığı bir dünyada yaşamın nasıl olacağını tartışınız. Aşağıya, tartışma sonucu oluşturduğunuz fikirlerinizi not alınız." etkinliğine göre bu yazımızda kitapların olmadığı bir dünyada yaşamak ile ilgili kısa bir konuşma yapacağız.
Kitapların insanlara katkılarını göz önüne alırsak kitapların olmadığı bir dünyayı çöle benzetebiliriz. Hiçbir bitkinin yetişmediği boz topraklardan oluşan çölün hiç kimseye faydası olmaz. Kitapların olmadığı bir dünyada da insanlık, bilim, iletişim becerileri alanında en ufak bir gelişimden dahi söz edilemez.
Kitap sayesinde çocukların dil gelişimi, iletişim, kelime bilgisi, kendini anlamlı olarak ifade edebilmesi ileri seviyeye ulaşır. Zaten okula başladığımız andan itibaren herkes kitap okuyun diye boşuna tavsiyelerde bulunmuyor. Demek ki kitaplarla çok şey kazanıyoruz. Kitapların ufuk açısı bir etkisi asla göz ardı edilemez. Onların olmadığı bir dünyada bilimsel gelişmeler yaşanmaz. İnsanlar farklı bakış açıları edinemez. Cehalet alır başını gider. İnsanlar haddini bilmez, son derece anlayışsız olur. Çağdaşlık adına hiçbir şey olmaz. İleri görüşlü insanlar yetişmez. Eğitim yavan bir şekilde yapılır.
Kısacası kitapların olmadığı bir dünya boş bir teneke gibi çok rahatsız edici olur. Dünyanın yaşanılabilir olması için kitapların da hayatımızda mutlaka olması gerektiğini biliyoruz. Onlar yoksa insan hep yarım kalacaktır. Yani insanların duygu ve düşüncelerini yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermeden karşı tarafa düzgünce aktarmasında, yeni fikirlerin doğmasında, bilimin, sanatın, edebiyatın gelişmesinde, akıl yürütme gibi çok önemli becerilerimizin gelişmesinde, nerede ne konuşacağımız bilen bir anlayışa sahip olmada kitaplarun etkisi çok büyüktür. Onlarsız bir dünya bomboştur diyerek konuşmamı bitiriyorum.