Bu bölümde inceleyip fikir edineceğiniz etkinliği sorusu “İnliyordu dağın ardı, yasla” sözüyle anlatılmak istenen nedir? Dağın ardında ne yaşanmaktadır?
Mustafa Kemal'in Kağnısı şiiri Kurtuluş Savaşı döneminin çok zor koşullarını anlatmaktadır. Milletimiz, askerimiz, her yaştan vatan evladı kurtuluş için kanlı mücadeleler vermek zorunda kaldı. Düşmanın karşısına büyük bir iman gücüyle çıkan askerimizin içinde korkuya dair bir şey yoktu. Onlar gerçek kahramanlardı. Vatanımızı, bu güzel canımız toprakları düşmana vermemek için kanının son damlasına kadar savaştılar.
Cephelerde dağın ardında kanlı çarpışmalar yaşanıyordu. Düşman topla, tüfekle saldırıyordu. Ordumuz, yani Mehmetçiğimiz ise onlara cesareti ve imanıyla karşılık veriyordu. Düşmana asla boyun eğmiyordu. Bu savaş sırasında dağın ardının yasla inlediği ifade ediliyordu. Bu demektir ki askerimiz dağın ardında şehit düşüyor. Canını bu toprakların bağımsızlığı için feda ediyordu. Onların şehit düşmesi ise milletimiz için yas demekti.
Kurtuluş mücadelesinde askerimiz düşmana topuyla, tüfeğiyle karşı koyarken canını feda etmekten çekinmemiştir. Dağın ardında yas olması düşman askeriyle çarpışan, vatan topraklarımızın bir karşısını dahi vermemek için şehit düşen askerlerimizin acısıdır. Bu kahramanlarımız ülkemizin bağımsızlığı, özgür geleceği, için vatanımıza sahip çıkarken şehit olmayı göze alarak düşmanın karşısına çıkmış ve kanının son damlasına kadar savaşmıştır.
Kısacası inliyordu dağın ardı yasla derken dağın ardında askerlerimizle düşmanların savaşması anlatılmak isteniyor. Bu sırada da şehit olan askerlerimizin acısı halkımıza derin bir üzüntü veriyor. İşte bu büyük acı yas anlamına gelmektedir. Dağın ardında vatanımız uğruna can pazarı yaşanmaktadır. Burada Mehmetçiklerimizin bu vatan için neler yaptığını çok iyi görmeliyiz. Onlara layık birer vatan evladı olarak ülkemiz için çok çalışmalıyız.
Etiketler
5. Sınıf