Bu yazımızda horozu çok olan köyün sabahı geç olur ne demek ile ilgili kompozisyon örneğinden kısaca söz edeceğiz.
Bir konu hakkında konuşan, yorum yapan ne kadar çok olursa onu kesin bir karara bağlamak o kadar zorlaşır. O yüzden sadece yetkili olan konuşmalıdır. Ağzımız dilimiz var diye her şeye bir söz söylersek ortaya çıkacak sonucu uzatmış oluruz. Bu kadar gürültü yapmaya ise hiç gerek yoktur.
Düşünün bir kere herkes aynı anda bir şey söylerse bu horozu çok olan köyü ifade eder. Her yerden bir ses çıkıyor ve kimin ne dediği anlaşılmıyor olur. Aynı zamanda ortamda ciddi anlamda bir gürültü kirliliği oluşur. Bu da gerçekleşecek bir durumun ortaya çıkmasına engel teşkil eder. Mesela bir şey yapmak istiyoruz. Bir sorunu çözmeyi amaçlıyoruz. Bunun için aklı yetik kişilerin önerilerine ihtiyacımız var. Ancak burada itimat ettiğimiz kişilerin konuşması ve olayı bir karara bağlaması gerekiyor. Onların dışında herkes ağzına geleni söyler, birçok horozun aynı anda ötmesi gibi konuşursa oluşacak gürültüden bir curcuna ortaya çıkar. Bu da kısa sürede halletmemiz gereken sorunun çözümünü uzatır. Dolayısıyla olmasını istediğimiz bir şeyin vaktinde gerçekleşmesi için çoğunluğun dinleyici rolünde olması sadece işten anlayan kişinin görüş belirtmesi önemlidir.
Sonuç olarak bir ortamda çok seslilik iyi değildir. Çok seslilik derken de sayıca çok olan insanların aynı konuda anlasın anlamasın yorum yapması ve problemin çözümünü zorlaştırmasını anlatmak istiyorum. En iyisi ilgili olan konuda yetkili olan kimse onun söylediklerine uymaktır.