Bu bölümü incelediğinizde aza kanaat (tamah) etmeyen çoğu bulamaz atasözü ile ilgili kompozisyon yazacak duruma geleceksiniz.
Kanaat, tamah etmek demektir. Yani sahip olduğumuz şeyleri yeterli görmek ve onunla yetinmek demektir. Bir anlamda açgözlülüğün tam tersidir. Bizim olan şeyler ilk başta miktar olarak az olabilir. Hemen bu niye bu kadar az diye moralimizi bozmamalıyız. Öncelikle azla yetinmeyi bilmeli ve onlara sahip olduğumuz için halimize şükretmeliyiz.
Elindekiyle yetinmeyi bilmeyen bir zaman sonra her şeyini kaybedebilir. Varlıklı kişilerin hayatına, yaşam biçimlerine, zenginliklerine bakıp da kendimizi heder etmenin bir anlamı yoktur. Biz neye sahibiz, önce bunları görmek gerekiyor. Sahip olduğumuz para pul, mal mülk, veya başka şeyler bile olsa onlar bizim için çok önemli bir kazanımdır. Fakat insanların acımasız bir tarafı var ki hep daha çoğunu istiyor. İnsanın bitmek tükenmek bilmeyen bu varlık sevdası geçmişten geleceğe hep var olacaktır. Neyi elde etsek de gözümüz doymuyor. Nefis denen bir egoya sahip olduğumuz için kazandıklarımızı bile az görür hale geliyor ve daha ço malımız olsun istiyoruz.
Sonuç olarak insanın gözü gönlü tok olmalıdır. Aza kanat etmeyen biri hep şikayetçi bir anlayışla yaşamını sürdürürken çoğu da bulamaz. Ondan sonra vay halime deyip ağlar durur. Bütün bu olumsuz anlayışlara aslında hiç gerek yoktur. Azla yetinmesini bilen gönlü tok insanlar mutlu olmasını çok iyi bilenlerdir. Biz de aza tamah edip hayatımızı normal seyrinde devam etmeliyiz. Bu süreçte yine çalışmalı, girişimci olmalı ve önümüze çıkan fırsatlardan yararlanmasını bilmeliyiz. Az olanla yaşamaya alışıp sabrettiğimiz takdirde bir gün gelir bakarız ki bu tokgözlülük bize çok şey kazandırmış olur.