Soru: Köprünün altından çok sular akmak deyiminin anlamı ile ilgili bir kompozisyon yazısı için örnek metindir.
İnsanın her hali aynı kalmıyor. Zamanla her şey değiştiği gibi insanlar da bariz bir değişime uğruyor. Eskiden birlikte takıldığınız, onsuz edemediğiniz sizin için çok kıymetli olan biriyle araya ayrılık giriyor. Bu ayrılık yaşın ilerlemesi, okulun değişmesi, iş hayatın atılma, taşınma veya farklı bir sebepten olabilir.
Ayrı kaldığınız sürede geçen günlerde yaşadığınız şartlar veye durumlara bağlı olarak bazı alışkanlıklarınızı bırakıyorsunuz. Bu süreçte yeni huylar ediniyorsunuz. Başınıza gelen olaylar hayata bakışınızı, karakterinizi etkiliyor. Bu durumda eski halinizden eser kalmıyor. Yıllar sonra eskiden çok zaman geçirdiğiniz kişiyle bir araya gelince bir de bakıyorsunuz ki o kişi çok değişmiş. Sonra köprünün altından çok sular aktı diyorsunuz. Zaten eskiden gezdiğiniz yollar, sokaklar, caddeler bile aynı değildir. Her yerde yeni bir yapılanma meydana gelmiştir. Ancak siz eski halinizi aradığınız için şimdiki duruma uyum sağlamakta zorluk çekersiniz. Şu anda gülmeniz bile önceki gibi değildir. Önceden tepki verdiğiniz herhangi bir şeye tepki vermez ale gelmiş olabilirsiniz. Demek ki insan geçen zamana göre belirgin bir değişikliğe uğruyor.
Kısaca belirtecek olursak zaman insana farklı şeyler yaşatıyor. Hiç tahmin bile etmediğiniz acılarla baş etmek zorunda kalıyorsunuz. Çektiğiniz ıkıntılar sizi daha farklı bir haline getiriyor. İnsan katlandığı acılarla iyice şekil değiştiriyor. Yaş da ilerleyince kişiliğimizde bir olgunlaşma söz konusudur. Bütün bu etkenler eskisi gibi kalmayı güçleştiriyor. Dolayısıyla zamanla her şey değişti, hiçbir şey eskisi gibi değil anlamında köprünün altından çok sular aktı deyimini kullanıyoruz.