Soru: "İnsanın Acayip Kısa Tarihi" ile ilgili kompozisyon yazınız.
İnsan çok acayip bir varlıktır. Evet, insanı diğer canlılara göre benzersiz kılan bir aklı var ama bu akıl en çok da insanın kendisine düşmanlık eder. O yüzden bir dua edecek olduğumuzda Allah'ım aklımı sen koru ya Rabbim deriz. Yani aklımız ve hafızamız bizimle oynar. O yüzden kontrol aslında bizde değil bizi yöneten hafızamızdadır.
İnsanın Acayip Kısa tarihi adlı eserde insanın kendini anlam çabası konu olarak ele alınmıştır. Bu hayatta pek çok şey yaşarız. Bunlardan bir kısmını unutur bir kısmını ise hep hatırlamak isteriz. Ancak unutmak istediklerimiz belki daha çoktur. Bu nedenle hafızamız hayatımızın şekillenmesinde ve geleceğimizin şekillenmesinde büyük etkiye sahiptir. Yaşadığımız dertlerin çoğunu içimize atmamız ve suskun kalmamız biraz ilginçtir mesela. Aslında en çok konuşacak kişi çok şey yaşamış ve birçok dertle baş etmek zorunda kalmış kişi olmalıdır. Lakin ilginç bir şekilde çok acı çeken kimseye derdini açmamaya çalışır. Çoğu sıkıntıyı, onu üzen şeyleri içine atarak olgun bir kişiliğe bürünür. İşte insan böyle acayip bir varlıktır.
Hafıza ipleri elinde tutan bir anahtara benzer. Bu anahtarı kaybettiğimizde gerçekten nasıl bir insan olduğumuz anlama çabasıyla sağa sola savruluruz. İnsanın Acayip Kısa Tarihi kitabında yine hafızasını kaybetmiş ve kendini, kim olduğunu anlamaya çalışan bir karakter olması aslında insanın kendini arayan bir varlık olduğunu ve kendini bulanların da arayanlar olduğunu vurgulamaktadır.
Sonuç insanın kendini anlamaya ve tanımaya başlaması bizi huzursuz eder. Sanki kendimizden kaçmak ister gibi davranırız. Bu yüzden kendi içimizde büyük bir mücadele veririz. Güray Süngü de İnsanın Acayip Kısa Tarihi romanıyla insanın kendi benliğini, gerçekten kim olduğunu hafızasını yitiren bir kahraman üzerinden bu şekilde ele almıştır. Bu nedenle biz aslında kimiz, neredeyiz ve nerede olmak istiyoruz sorularının cevabını bulmak için hep bir arayış halindeyiz.
Etiketler
Kompozisyonlar