Bu yazımızda işten artmaz dişten artar ile ilgili kompozisyon hakkında kısaca söz edeceğiz.
Harcamanın zorunlu olanı olduğu gibi keyfi olanı da vardır: Bizler gerçekten para birikimi yapmak istiyorsak keyfi harcamalarımızda dur demesini bilmeliyiz. Günlük ihtiyaçlar doğrultusunda acil alınması gereken şeyleri alabiliriz. Bunun dışında aklımız istiyor diye çok da gerekmeyen şeylere harcama yapmamalıyız.
İnsanlar ne kadar çok kazanırsa kazansın tutumlu olmasını bilenler paralarını artırabilir. Yok keyfine göre yaşayan, harcayanlar için ise böyle bir birikim olmayacaktır. O yüzden nelere para harcıyoruz konusunu gözden geçirmeliyiz. Bir markete, mağazaya gittiğimizde neler bizim için mecburi ihtiyaç diye düşünmeliyiz. Bundan sonra ise sadece alınması mecburi olan gıda, giysi veya araç gereç her ne ise onları almalıyız. Canımızın her istediğine para harcarsak kazancımızın da artmayacağı açıktır. Biraz tutumlu yaşamaya alışmak para artırmanın püf noktasıdır. Mesela her ay bir miktar parayı kenara ayırsak ilerisi için çok güzel olur. Buna yatırım denir. Zor zamanlarda bu artırdığımız para ise sıkıntıları atlatabiliriz.
Sonuç olarak işimiz gereği hepimizin belli miktarda bir kazancı var. Herkes giderlerini karşıladıktan sonra şunu yapsam, bunu alsam diye kafasında bir plan çizer. Bunlar için hali hazırda birikmiş bir para gerekiyor. O parayı da ancak yediğimizden artırarak yani tutumlu davranarak elde ederiz. Olay bu kadar basittir.