Teknoloji bireyi yalnızlığa iter ile ilgili kompozisyon yazısı için bakınız.
Teknoloji dediğimizde insanların elinden düşürmediği telefon ve internet gibi imkanlar göz önünde geliyor. İnsan aslında doğuştan gelen yapısına bakarsak sosyal, başkalarıyla bir arada olup konuşmaya, sohbet etmeye, iletişim halinde olmaya müsaittir. Fakat akıllı telefon ve internet ortaya çıktığından beri insanlarda bir yalnızlaşma olduğunu görmemek için kör olmak lazımdır.
Mesela nereye giderseniz gidin, bir metro istasyonu, bir akraba evi,
park, kafe gibi kalabalığın çok olduğu insan yoğunluğunun fazla olduğu yerlere baktığınızda aslında görünürse insan sayısı fazladır. Ancak herkes elindeki ekranla ilgilenir vaziyettedir. Bu karşımızdaki kişiye ben seninle ilgilenmiyorum, benim işim ekranla demektir. Aslında insanlar teknolojinin ortaya koyduğu bu tabloya aşırı bağlı kalınca yalnızlığa itilmektedir.
Evde internet ve akıllı telefon, tablet, bilgisayar gibi, araçları olan insanlar tamamen onlara bağlı yaşıyor. İnternette oyun oynayan mı dersin, çeşitli siteler mi dersiniz, ya da video, müzik gibi, farlı alanlarla mı dersiniz hep bunlara yöneliyor. Buna bağlı olarak başka yere gitmek istemiyor. Dışarıda gerçekleştirilen faaliyetlere uzak ve insanlardan kopuk bir yaşam biçimini benimsiyor. Bütün bunlar teknolojinin bireyleri yalnızlığa ittiğini gösteren belirgin işaretlerdir.
Kısacası insan topluluğunun fazla olduğu bir ortama bakarak bunlar yalnız değildir gibi bir yaklaşımda bulunmak yanlış bir şeydir. Kalabalık içinde olmak sizi aldatmasın. Aslında kalabalık arasında bir yalnızlar ordusu vardır. Buna neden olan ise teknolojinin etkisidir.
Etiketler
Kompozisyonlar