Sanat ve sanatçıdan yoksun bir toplumun canlılığı olmaz cümlesi ile ilgili bir kompozisyon için bakınız.
Topluma can veren bazı dinamikler vardır. Bunlardan en önemlisi de sanatla meşgul olmaktır. Sanat insandaki estetik ve güzellik duygusunu açığa çıkaran farklı alanlarda icra edilen çalışmalar bütünü demektir. İnsanlar bu çalışmaları yaparken kendi duygu ve düşüncelerini eserlerine yansıtmanın yanı sıra topluma da hizmet ederler. Yani sanat insanlığın faydası için gerekli olan bir daldır.
Sanatçılar branşlarına uygun sanat dalında becerilerini ortaya koyarken toplumun ayakta kalması adına da gizli bir fayda sağlar. Bir toplumda sanat adına hiçbir şey yoksa o toplum varlığını nasıl kanıtlar ki, sorarım size. Yani sanatla uğraşan toplumlar bu dünyada biz de varız demek ister. İnsanların ruhuna renk veren çeşitli sanat eserlerini görmek çok güzeldir. İş yükü bazen çok oluyor. Ruhumu daralıyor. Kendimizi dinlendirecek başka meşguliyet alanlarına yönelme ihtiyacı hissediyoruz. İşte sanat da bunun için çok önemli fırsatlar sunmaktadır. Bir tiyatro, sinema, resim, müzik, gibi sanat eserini izlemek bizlere farklı bakış açısı kazandırır. Belki de kendimizi sorgulamamız sağlar. Böylece toplumda değişik yaklaşımlar açığa çıkar.
Sonuç olarak toplum sanatla kendini ifade etme imkanı bulur. Bu yüzden sanata, sanatçıya önem verilmesi topluma canlılık kazandıran bir etkendir. İnsanlar içinde yaşadığı toplumun varlığını sanatla çok daha iyi sergiler. Bu kapsamda çocukları ilgi ve yetenekleri doğrultusunda sanata yönlendirmeliyiz. Sanatçılarımızı ayrı bir yerde tutmalıyız. Onlar toplum için örnek kişilerdir.
Etiketler
Kompozisyonlar