Özlem ile ilgili kompozisyon yazımızda özlemi tüm yönleriyle anlatmaya çalıştık.
Yaşanan ayrılılar sonunda insanın önceki haline duyduğu geri dönme isteği özlem olarak adlandırılır. Bu duygu geçmişe dönük bir özlem olabileceği gibi bir kişiye, eski hayatımıza, vatanımıza, sılaya ya da sevdiğimiz birine karşı hissedilir. Buradaki temel duygu, kendisine özlem duyulan şeye kavuşma arzusudur.
Mesela taşınma sebebiyle eski evinizden, mahallenizden, sosyal çevrenizden ayrı kalabilirsiniz. Gittiğiniz yeni yere alışmaya çalışırken aklınız hep eski yaşantınızda olur. İşte bu sırada yoğun bir şekilde hissettiğiniz duygu özlemden başkası değildir. Özlem ayrı kalınan bir şeye duyulunca insandaki dayanılmaz etkisi yıkıcı olabiliyor. Yani özlem çeken bir buna katlanmakta zorlanıyor. Nereye gitse aklında kavuşma isteği çıkmıyor. Bu kapsam özlemin biraz yıpratıcı etkisi olduğunundan söz edebiliriz. Özlemi,n içinde duygusallık vardır. Bunu duygusal insanlar daha belirgin yaşamaktadır. Bazı insanlar ayrılık acısını hissetmediğinden özlemden pek etkilenmez. Onların yapısı da böyle duygusuzluk içerir.
Kısacası özlem terk ettiğiniz veya sizi bırakıp giden bir şeye yeninde kavuşmak üzerine ortaya çıkmış insani bir duygunun adıdır. Hele bir de özlediğiniz şeye kavuşursanız dünyalar sizin olur adeta. O zaman değmeyin keyfinize. İşte özlem acı verdiği kadar bittiği zaman da kişiyi çok mutlu eder. İnsan hayatının bir parçası olan özlemi herkes az ya da çok yaşayacaktır.
Etiketler
Kompozisyonlar