"Bilmek yeterli değil, uygulamak gerek; istemek yeterli değil yapmak gerek." Johann Wolfgang von Goethe sözünün anlamı ile ilgili kompozisyon yazımız için göz atabilirsiniz.
Bir şeyi bilmek onu tam anlamıyla öğrendik anlamına gelmez. Onu hayata geçiriyor muyuz asıl mesele budur. Yani uygulamaktan söz ediyorum. İnsan öğrendiğini pratikte, gerçek hayat uyguluyorsa o zaman bildiklerinin bir anlamı olur. Yoksa işe yaramayan bir bilgi uçup gider. Okul sıralarında birçok bilgi öğreniyoruz. Bunları gerçek hayatta uygulamıyorsak ne işe yara ki? Görüldüğü gibi sadece bilmek olmuyor. Onu uygulamaya döktüğümüzde eksikler kapanıyor.
Aynı durum istemek için de geçerlidir. Bir şeyi istemek yetmiyor maalesef. Onu yapmalıyız ki isteğimiz anlam kazansın. Herkes bir şey ister anma onu yapmak için harekete geçmedikten sonra istemenin de bir vasfı kalmıyor. Yapacağımız şey istediğimiz her ne ise o konuda adım atmak, onu gerçeğe dönüştürmektir. Mesela siz sınava girip o sınavı kazanmak istiyorsunuz diyelim. Bunu başarmak için de çalışmak lazımdır. isteğinize kavuşmanın tek yolu onu elde etmek için atacağınız adımlardır. Bu adıma da çalışmaktan başka bir şey değildir.
Sonuç olarak bilmek, istemek tek başına yeterli görülemez. Bildiğimizi şeyleri günlük hayatta uygulamalıyız. O bilgileri kullanarak işlerimizi yoluna koymalıyız. Bir tamirci öğrendiği bilgiyle araçları onarır. İşte o, bildiğini uygular. Bildiğini uygulamak tam da onlara göredir. Bazı bilgiler soyut gelebilir fakat onların da uygulamada işe yarayacağı durumlar vardır. İstediklerimizi de yapmalıyız ki isteme duygumuz boşa gitmesin değil mi?