Albert Einstein’in söylediği "Dünya, kötülük yapanlar değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir" ile ilgili kompozisyon konusunu kısaca açıklayacağız.
İçinde kötülük yapma fikri olanlar hayat devam ettiği sürece bunu hayata geçirecektir. Kötülük yapan var elbet lakin buna dur demek için de iyi insanların ses çıkarması gerekiyor. Yani olaya seyirci kalmak çok yanlıştır. Etrafta kavga oluyorsa araya girip bunu ayırmalısınız. Biri suç işliyor siz de bunu görüyorsanız hemen ona mani olmalısınız.
Kötülükler yapılıp da kimse buna ses çıkarmıyorsa, geçip gidiyorsa o zaman muhakkak dünya için kötü bir yer algısı oluşur. Oysa kötülüklere son vermek de bizim elimizdedir. Yapılan bir şeyin kötü olduğunu bile bile ona ses etmemek insanlığa yakışmaz. Mutlaka engel olmak anlamında bir müdahalede bulunmak lazımdır. Cezalar, yaptırımlar bunun için vardır zaten. En basitinden bir hırsızlık olayına lahit oldunuz diyelim. Görmemiş gibi yapıp onu saklamaya hakkınız yoktur. Hemen ev sahibine haber vermelisiniz. Ya da ilgili kurumlara ihbarda bulunmalısınız. Hırsız bu kötülüğün cezasız kalmadığını anlayınca bir daha yapmaz. O yüzden kötülüklere seyirci kalmamalıyız.
O kadar kötülük yapıp da cezai bir işlem uygulanmadığını gören her insan kötülük yapmakta sınır tanımayacaktır. Bu yüzden iyi insanlar harekete geçmeli ve kötülüklerin son bulması için gerekli adımları atmalıdır. Elleri cebinde seyretmek kadar büyük bir vurdumduymazlık yoktur. Dolayısıyla kötülüğe seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar aynı suça ortak oluyor demektir.