Bu yazımızda sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer kompozisyon ile ilgili kısaca bahsedeceğiz.
Bir olaydan canımız yandığında ona benzeyen başka bir olay meydana geldiğinde ürkek davranır ve daha temkinli yaklaşırız. Yani ona karşı biraz daha dikkatli oluruz. Mesela daha önce başımız bir olay gelir, bundan çok öneli ders çıkarırız. Aynı şey tekrar yaşanmasın diye davranışımıza son derece dikkat ederiz.
Örnek verecek olursak okul içinde koridorda koşturan biriysek, birine çarpıp zemine sert bir şekilde düştüğümüz varsayalım. Bundan sonra akıllanır, bir daha koridorda bu kadar hızlı koşmayız. Çünkü sütten azımız yanmıştır bir kere. Aklınıza gelebilecek her konuda böyle kötü şeyler yaşayabiliriz. Sonradan bundan iyi bir ibret alır, daha dikkatli olarak aynı şeyi yapmayız. Küçük bir çocuk henüz neyin ne olduğunu bilmediği günlerde elini yanan sobaya uzatır. Bunun üzerine li yanar ve acı içinde ağlamaya başlar. O çocuk bir daha soba gördüğünde hep bu yanık acısını hatırlayıp soba yanmıyor bile olsa ona elini uzatmaz. İşte asıl anlatılmak istenen ifade budur.
Sonuç olarak biz insanlar aklımızın ermediği bir işe el atmamalıyız. Ya da sonunu bilemeyeceğimiz bir davranışta bulunmamalıyız. Çünkü onu yaptığımızda istenmeyen zarar verici bir durumla karşılaşıyoruz. Bu da bize çok önemli bir hata dersi vermektedir. Ondan sonra ise adımlarımızı daha dikkatli atıyor ve haddimizi bilerek davranıyoruz.