Bu yazımızda Yunus Emre’nin “Yaratılanı hoş gör yaratandan ötürü.” sözünden ne anlıyorsunuz? ile ilgili kısaca kompozisyon yazacağız.
Dünyadaki her insanı sevmek zorunda değiliz. Bazıları bize çok itici gelebilir. Ne yaparsak yapalım onlarla yıldızımız bir türlü parlamaz. Ancak herkese hoş görü penceresinden bakmalıyız. Çünkü hepimizi Allah yarattı. Onun için yaratandan ötürü yaratılan her şeyi hoş görmek lazım gelir. Yani bu sözden insanları yaratandan ötürü severim anlamı çıkıyor.
Gerek iş yerinde, gerekse okulda farklı karakterle sahip insanlarla bir arada bulunabiliriz. Onların bir kısmını kendimize yakın hissederiz. Samimiyetimiz ilerler. Bir kısmına da soğuk bakarız. Çünkü onlarla aramızda uyuşmayan bazı özellikler olabilir. Anlayacağınız pek hoşlanmasak da hepimiz yaratan aynıdır. Sırf bu nedenle herkese karşı hoş görülü olmak gerekiyor. Kimse sizin istediğiniz gibi olmak ya da davranmak zorunda değildir. Böyle bir yanlışa fırsat vermemeliyiz. İnsanların bazısı doğuştan esmer olabilir, bazısı siyahi olabilir, bazıları farklı dünya görüşüne sahip olabilir. Bu farklılıklar insanı bizden daha aşağıda görmek için bir neden olamaz. Onlara hoş görü anlayışı ile bakmak gerekir. Dolayısıyla yaratandan ötürü bizim gibi olmayanları da hoş görmeliyiz.
Sonuç olarak söz konusu hoş görü olunca işler değişir. Siz başkalarında hoşunuza gitmeyen yönler bulabilirsiniz. Ancak bu tutum, onları küçük görmenize yol açmamalıdır. Bu yüzden etrafımızdaki her şeye hoş görü bilinciyle yaklaşmalıyız. Hoş görü uyumlu olmayı sağlayan bir niteliktir. Onun herkesi kuşatıcı evrensel etkisini hayatımızda uygulamak çok iyi olacaktır.