Bu yazımızda minareyi çalan kılıfını hazırlar ile ilgili kompozisyon hakkında kısaca bahsedeceğiz.
İnsan bir hırsızlık veya yolsuzluk yaptığında onun ortaya çıkmaması için gereken önlemleri önceden alır. Çünkü bilir ki bu ortaya çıkarsa başı ağrıyacaktır. Başka bir deyişle kimsenin yüzüne bakamayacak duruma gelecektir. O yüzden yaptıklarının anlaşılmaması için buna bir kılıf uydurur.
Örneğin bazen haberlerde görüyoruz. Adam bankamatik soyuyor. Yahut da insanlara para vadederek onları tuzağına düşürüyor. Kasa soygunu gibi hırsızlık falan yapabiliyor. Yakalandığı anda ise bir bahane uyduruyor. Tabi buna kimse inanmıyor ama yolsuzluk yapan biri mutlaka bunun için geçerli bir sebep üretiyor. Önlemlerini alarak yolsuzluğu kendi yapmadığına dair herkesi inandırmaya çalışıyor. Yani hile yapan, başkalarını kandırmaya çalışan biri öncesinde kötü bir şey yapmıştır. Daha sonra insanlar bunu irdeleme çalışınca ortaya bir kılıf atar. Etrafındakileri bu konu hakkında ikna etmeye çalışır. Çünkü ortada kimse tarafından bilinmesi istenmeyen yanlış, kötü bir suç veya yüz kızartıcı bir şey vardır. Onu yapan da hareket geçmeden önce her türlü önemli alır, dolabı çevirir, yani dalavereye başvurur.
Sonuç olarak yolsuzluk gibi şeyler çok kötüdür. İnsanlar böyle cezası olan bir suça kalkıştığında açığa çıkmasın diye bazı tedbirleri alırlar. Oysa önemli olan bu tür kötü şeylere hiç bulaşmamaktır. Çünkü yapılan usulsüzlük bir gün ortaya çıkıyor. O zaman da utanç verici hale geliniyor. Böyle bir şey olmaması için hırsızlık, yolsuzluk, usulsüzlük gibi insanları aşağılık duruma düşüren yüz kızartıcı şeylerden kesinlikle kaçınmak gerekiyor.