Bu yazımızda hayatta en hakiki mürşit ilimdir sözü ile ilgili kompozisyon hakkında kısaca duracağız.
İnsanların daima bir yol göstericiye ihtiyacı vardır. Okul çağından itibaren her sene yavaş yavaş bir şeyler öğreniyoruz. Bu süreç uzun bir dönemi kapsıyor. Yeri geliyor kafamız karışıyor, yolumuzu kaybediyoruz. İşte o zaman ilmin ışığından faydalanmak gerekiyor. Çünkü ilim ve fen insanın akıl yürütme becerisini ciddi anlamda geliştiriyor.
Atatürk ilim ve fenne çok önem vermiştir. Ona göre gelişmek ilim ve fenne sımsıkı sarılmaya bağlıdır. İlim, aydınlanmak için gereklidir. Bu yüzden kendimize bir rehber arıyorsak çareyi uzakta aramaya gerek yoktur. Aklımızı başımıza alıp ilmi hayatımızın çıkış noktasına koymalıyız. Böylece karanlıklar aydınlanır, yollarımız dümdüz olur.
Örneğin bilim insanları, üniversite mezunları ilim sahibi kimselerdir. Onlar ilim ve fennin ışığında yepyeni fikirler üretebilir. Çünkü onların aklında ilim denen altın bilezik vardır. Bu sayede araştırarak bilgiye en kısa yoldan ulaşabilirler. Dolayısıyla ilimle birlikte hayatta her şey kolay hale gelir. Evet aklımızın ermediği birçok olayla karşılaşıyoruz. Bunlar hayatın gerçekleridir. Bazen tecrübe sahibi kişilerin bilgisinden faydalanıyoruz. Ancak asıl önemli olan kendi karar verme yetimizle düşünmektir. Bunu da sağlayan sadece ilimdir. O yüzden ilim hepimiz için çok iyi bir yol göstericidir.
Sonuç olarak doğru bilgiye ulaşmak ilimle mümkündür. İlim, araştırmaya dayalıdır. Öğrenmek için en gerçek yoldur. Onun bu özelliğini benimsediğimizde başka mürşide ihtiyacımız kalmayacaktır. Bunun sonucunda kendi kararlarını alabilen, ayakları üzerinde durabilen güçlü bir insan oluruz.
Etiketler
Kompozisyonlar