Bu yazımızda çok söyleme arsız olur aç koyma hırsız olur kompozisyon hakkında kısaca bahsedeceğiz.
Birine sürekli şunu şöyle yap, bunu böyle yapma falan gibisinden çok konuşursak yapası varsa da yapmak istemez. Çünkü artık arsızlık ortaya çıkar. Bu yüzden yönettiğimiz kişilere aşırı derecede karışmak çok yanlıştır. Örneğin sizin kontrolünüzde araba kullanan birine şöyle sür, burada dur, vitesi ikiye al gibi çok söylemek onda büyük bir rahatsızlık oluşturur. Bunun neticesinde o kişi arsızlaşır. Söyledikleriniz artık ciddiye bile almaz.
Aynı zamanda idare ettiğimiz kişileri aç bırakmak da kötü sonuçlar doğurur. Mesela iş veren olarak çalışanlarınızın maaşını zamanında ödemediğinizde onlar da uygun olmayan yöntemlerle bu sorunu farklı yoldan halletmeye çalışır. Yahut bir ebeveyn olduğunuzda çocukları aç bırakırsanız, harçlığını vermezseniz onlar da para ihtiyacını hırsızlığa başvurarak giderir. Dolayısıyla her şeyde bir ölçü olmalıdır. Bizler de idaremiz altındakilere olması gerektiği gibi davranmalıyız.
Sonuç olarak emriniz altındaki kişilere veya çocuklarınıza nasıl davranmaları gerektiği ile ilgili çok söylememek, yani karışmamak lazımdır. Her şeyin fazlası nasıl ki zararsa, bunda aşırıya gitmek de durumu daha kötüleştirecektir. Çocuğunuz çok karıştığınız bir şeyi size inat olarak yapmaya başlar, çalışanlarınız artık arsız olarak dedikleriniz uygulamaz hale gelebilir. O yüzden bir kişiye olduğundan çok fazla karışmak doğru olmaz.