Bu yazımızda sosyalleşme ile ilgili kompozisyon konusunu kısaca ele alacağız.
Sosyalleşme, toplumda var olan değerlerin bireyleri öğretilme süreci olarak bilinmektedir. Yani kişi, toplumdaki değerleri öğrenir ve davranışlarını buna göre düzenler. Bu anlamda sosyalleşme içinde birlikte yaşama arzusu vardır. Yani bir topluluğa aidiyet hissetme gibi bir anlam yakalayabiliriz. Evde, işte, okulda bir arada yaşadığımız için hemen her gün sosyalleşiyoruz. Bu önemli kazanım sayesinde birey olduğumuzun farkına vararak toplumla bütünleşiriz.
Mesela insan olarak hepimiz toplumla iç içeyiz. Bu durumda sosyalleşme kaçınılmaz bir hale gelmektedir. Sosyalleşme kalabalık ortamlarda daha çok gözlemlenir. Mesela okul ortamı öğrencinin sosyalleştiği bir yerdir. Çünkü orada sınıflar, diğer arkadaşlar var. Bu durumda onlarla birlikte toplumsal değerlere uymayı öğrenen öğrenci, konuşarak, bir grubun üyesi olarak veya oynayarak sosyalleşir. Bu açıdan bakıldığında sosyalleşme çok önemli bir şeydir. İnsanlardan uzak kalan birisi yalnız halde kalır ve topluma uyum sağlayamaz.
Sonuç olarak bireyin kişisel gelişimi adına sosyalleşmeye gerek vardır. Çünkü insan tek başına gelişemez. nasıl davranacağını bilemez. Başkalarıyla bir arada bulunmalı, ortak değerleri benimsemeli ve toplumda nasıl davranacağını öğrenmelidir. Bunu sağlayan en önemli etken ise sosyalleşmeden başkası değildir.
Etiketler
Kompozisyonlar