Fikir verir diye mum ağlamadıkça alev gülmez ne anlama gelir, ne demek ile ilgili kompozisyon yazmaya çalıştım.
İnsanda manevi olgunluğa ulaşmak çok önemlidir. Maneviyattaki gelişme içinde benliğimizin, nefsimizin dizginlemesi gerekir. Yani benliği ne kadar ikinci plana itersek, nefsi arzulardan sıyrılırsak manevi anlamda o kadar yükseliriz. Bunun için de insanın pişmesi lazımdır.
Olgunluk öyle hemen bir anda olmaz. Buna ulaşabilmek için nefsimize dur demesini bilmeliyiz. Mesela mumun erimesi onun ağlamasına benzetilmiştir. Mum ağladıkça alev de kuvvetini gitgide artırır. Alevin güçlenmesini sağlayan etken aslında mumun eriyişidir. İnsan da nefis ve benliğinden vazgeçtikçe, manevi gücünü artırır.
Genellikle çoğu kişi, dünyada iken maddiyatı düşünür. Daha çok varlıklı olmak ister. Evdir, arsadır, altındır her şeyim çoğalsın mantığı kişiyi esir alır. Fakat atlanan bir konu vardır ki o da maneviyattır. İnsanın manevi olarak belli bir seviyeye gelmesi onun kişiliğinin olgunlaşması demektir. Zaten önemli olan da böyle bir hale gelmektir. Nefsin kontrolümüz altına alınması, benliğimizdeki azalmanın gerçekleşmesi işte bu yönden çok önemlidir.
Kısacası maddi olarak herkes bir yerlere kolaylıkla gelebilir. Zenginlik içinde varlığını sürdürebilir. Yüksek makamlara ulaşabilir. Ancak manevi olarak yükselme işini herkes yapamaz. Bunun için nefsani isteklerimizden ödün vermeli, feragat etmeliyiz. Ancak o zaman beli bir olgunluğa ulaşmayı başarabiliriz.
Etiketler
Kompozisyonlar