Bu yazımızda Osman Bey'in, oğlu Orhan Gazi'ye; "İlim ehli insanlara rağbet et, askerine ve malına güvenip alimlerden uzaklaşma! sözü ile ilgili kompozisyon yazacağız.
İlim insanı doğru yolda tutar. İlim ehli insanlarla vakit geçirmek de çok faydalı bir şeydir. Bu yüzden bey olsak da ilme önem vermeliyiz. Bey olunca bir topluluğu yöneten, itibar sahibi, güçlü bir kişilik oluruz. Ancak askerimiz ve mallarımız her şeye çare olmaz. Onlar elbette gücümüze güç katar ama ilmin yerini tutamaz.
İnsanın bir de tuttuğu yol vardır. Yani manevi olarak yürüyeceğimiz bir din anlayışı var. Osman Bey de oğluna din işlerinden uzaklaşma demek istemiştir. Her ne kadar bey de olsan bizim yolumuz İslam dini üzerinedir. Bu yüzden alimlerle bir araya gelip onlarla sohbet et demek istemiştir. İlim sahibi kimseler alimdir. Onlar hayat hakkında pek çok bilgiye sahiptir. Bu yüzden yol gösterici olmalarıyla bilinirler. Mesela Dede Korkut buna örnek olarak gösterilebilir. Halkın bir sorunu olunca hemen ona gelir ve bilgisinden dolayı danışırdı. Demek ki alimlerle yakın olmak gerekiyor.
Sonuç olarak insan katıldığı ilim meclislerine çok şey öğrenir. Yani ilme önem veren her anlamda kazançlı çıkar. Zaten ilim, insanı insan yapan değerlerin başında gelmektedir. Bu yüzden padişah da olsak, bey de olsak askere ve mala güvenip ilimden uzak kalmak yakışık almaz. Çünkü onlar ilmin öğreteceği bilgiye haiz değildir. Kısacası ilim kişiyi bambaşka bir boyuta taşır. Böylelikle insan daha anlayışlı, hoşgörülü, ne dediğini bilen bir hale gelir. Bu sebeple ilim ehli insanlara rağbet etmek her zaman faydalı sonuçlar doğuracaktır.
Etiketler
Kompozisyonlar