Bu yazımızda atılan ok geri gelmez atasözü ile ilgili açıklayan bir kompozisyon hakkında bahsedeceğiz.
Bir şey yaptıktan sonra eğer pişman olursak o iş geri gelmez. Yani düşünerek hareket etmek gerekiyor. Davranışlarımızın, attığımız adımların sonucunu biraz olsun önceden kestirmek zorundayız. İyice düşünmeyip bir şey yapıp sonradan pişman olduğumuz bazı işler olmaktadır. Ancak o zaman da zamanı geri almak, durumu eski hale döndürmek mümkün değildir.
Genel olarak insanlar bazı kararlar verirken çok düşünmez. Kendisi için böyle olması gerektiğini algılayıp bir adım atar. Fakat aradan zaman geçince aslında çok yanlış yaptığını anlar. O andan itibaren pişman olsak bile atılan ok geri gelmez misali olan olmuştur. Durumu eski haline çeviremeyiz. Bu yüzden şunu yapsam ne olur, böyle davransam doğru mu yaparım gibisinden iyice düşünmek faydalı olabilir. Yani aklımıza uyup bir şey yapabiliriz. Ortada kendi irademiz vardır. Evet ama, işin sonunu da göz ardı etmemeliyiz.
Sonuç olarak insanları pişmanlığa sürükleyen belki de düşüncesiz tavırlardır. Akıl ve mantık ekseninde hareket etmek bizleri pişmanlıktan koruyacak bir kalkandır. Bundan dolayı bir konuda eyleme geçmeden evvel neler olabileceğini iyi düşünmek, akıl yürütmek, sonradan pişman olma ihtimali gibi şerleri özellikle göz önünde bulundurmalıyız.