Soru: Okuduğunuz metinden alınan “At ayağı çabuk (yer gibi), ozan dili çevik olur.”, “Baş esen olsa börk bulunmaz mı olur.” atasözlerinin anlamını açıklayınız. “At ayağı çabuk (yer gibi), ozan dili çevik olur.” Konu ile ilgili kısaca kompozisyon yazacağız.
Atların çok hızlı olduğunu biliriz. Bu hız onlara doğuştan verilmişmiş bir kabiliyet demektir. Aynı atlarda olduğu gibi ozanların da dili çevik yani çabuk döner bir şekildedir. Ozanlar halk şairidir. Onların aşık olması yüreklerinin yangın yeri olduğunu gösterir. Bu yüzden anlık olarak herhangi bir konuda şiir veya türkü uydurabilirler. Onların dilinin çevikliği akıllarına hemen sözlerin gelmesini ifade eder.
Bir konuda şiir söyle deseniz ozanlar hemen onu söyleyebilir. Çünkü atlar nasıl hızlı oluyorsa ozanların dili de bu konuda çok yeteneklidir. Mesela halk ozanlarını televizyonda bir programda izlerken hemen laf oyunları yapabildiklerine tanık olmuşsunuzdur. Mısralar onların ağzından bir çırpıda dökülür. Kısacası ozanlar tam anlamıyla söz üretme ustasıdır. Dolayısıyla at ayağının sür'atli olması ne kadar normal bir şeyse, ozan dilin çevik oluşu da o derece normaldir.
“Baş esen olsa börk bulunmaz mı olur.” atasözünün anlamı ne demek? Kompozisyon yazınız.
İnsanın can sağlığı yerindeyse her zaman iş bulabilir. İş için öncelikle sağlık yerinde olmalıdır. Başımız esenlik içindeyse gerisi yerine gelir. Ancak bir yerimiz ağrıyorsa canımız orada olur. Acıdan duramaz iş göremez hale geliriz. Bundan dolayı insanın en önce sağlığını koruması ve bu konuda tedbirini alması çok elzemdir.
Etiketler
Kompozisyonlar