Kulağına küpe olmak deyimi ile ilgili kompozisyon için örnek bir yazıdır.
Bir olayla karşılaşırız. Bu olaydan çok önemli dersler çıkarırız. Yanımızda olan aklı başında kişiler bize " Bu olay kulağına küpe olsun." der. Yani bir daha aynı hataya düşme demek isterler. Çünkü o ana kadar yaptığımız yanlışlar ilerisi için bize ışık tutar. Böyle davranırsan başına şu gelebilir gibisinden nasıl davranmamız gerektiğini anlayabiliriz.
Mutlaka hatamız oluyor. Sonrasında eski hayatımızdan kalma anlamında ders alıyoruz. Büyükler bu sana ders olsun anlamına gelen kulağına küpe olsun deyimini kullanarak yol gösterici nitelikte sözler söylüyor bize. Diyorlar ki bu söylediklerimi unutma, hep aklında olsun.
Olur da bir gün ne yapacağını bilemezsen bu dediklerimi hatırla, yanlış yapmaktan kurtul derler. Çünkü bazen aklımız kar etmiyor, farkında olmadan hata çukuruna düşebiliyoruz. Ondan sonra bazı konularda ders almak durumunda kalıyoruz. Bu deyimi de yaşadıklarını göz önüne al, bir daha hataya düşecek olursan bunları hatırla anlamında uyarma amacıyla çok kez kullanıyoruz.
Sonuç itibariyle bu deyim hatadan kurtulmanın sırrını saklayan bir tembih sözüdür. İnsanı yanlıştan koruyan çok önemli bir deyimdir. Kısacası bunu unutma, bir kenara yaz anlamını taşıyan bir tembih niteliğindedir. Bu söz hep aklında bulunsun ki zorda kalınca davranışını, kendini kontrol edip tedbirli olasın denir.