İpe un sermek deyimi ile ilgili açıklayan bir kompozisyon yazınız.
Bir istek karşısında olmadık bahaneler üretnek anlamına gelir. Yani o isteği yerine getiremeyeceğimizi açıkça söyleyemeyiz. Yok şu oldu da, bu işim var da gibi türlü bahaneler üretiriz. Bu bahaneler aslında asılsızdır.
İşin açıkçası gönlümüz yoktur veya razı değilizdir. Tamamen aslı astarı olmayan uydurma bahaneler ileri süreriz. Karşımızdaki kişiye bu isteğinin olamayacağını yalan yanlış bahaneler kullanarak anlatmaya çalışırız. O bize inanır mı buna pek dikkat etmeyiz ama yine de asılsız sözlerimizle onu ikna etme yoluna gideriz.
Örneğin başı sıkışan biri bizden borç isteyebilir. Vermeye gönülsüz olduğumuzda benim başka ödemelerim var, bir yere borçluyum, işte şöyle masraflarım var, bana para kalmıyor gibisinden bir sürü gerekçe ortaya koyarız. Belki de paramız vardır ama vermek istemediğimiz için böyke sudan sebepler ortaya attığımızda ipe un sermiş oluruz.
Kısacası günlük hayatta sıkça başkalarının yardım çağrısına karşılık doğruluk payı olmayan bir sürü bahane anlatma durumu yaşanmaktadır. Bu tür durumlar herkesin başına gelebilir. Bana göre imkanımız ve koşullar elverdiği sürece kimseyi eli boş çevirmemek gerekir. Yani size gelen biri nazı geçtiği için böyle bir istekte bulunmuştur. Onu boş göndermek insanlığa yakışmaz değil mi?