Bu bölümdeki metni inceleyerek duyarsam unuturum, görürsem hatırlarım, yaparsam öğrenirim sözünün anlamını açıklayan kompozisyon yazısı için kısaca fikir alabilirsiniz.
Öğrenmede etkili olan belli başlı bazı faktörler vardır. Mesela duyduklarımızı öğreniriz. Görerek öğreniriz veya yaparak öğreniriz. Genel anlamda baktığımızda ise yaparak öğrenmenin ön plana çıktığı görülmektedir. Başka bir deyişle yapılan bir şey aklımızda önemli bir yer edinir ve böylece unutulmaz. Yani insan hafızası duyduğunu çabuk unutur. Buna pek dikkat etmez. Önceden öğrendiği bir bilgi karşısına çıkar da onu görürse çağrışım yoluyla hatırlar. Ancak pratikte yaptığı bir şeyi hiç unutmaz. Çünkü en iyi öğrenme şekli bizzat uygulayarak öğrenmektir.
Duyarak öğrenmede karşımızdaki kişi bilgiyi anlatır. Biz de dinleyici konumunda oluruz. İyi dinlersek bir şeyler öğreniriz fakat bunu hayat boyu hatırlamak mümkün olmayacaktır. Üzerinde çok durulmayan bir konuyu iyi dinlesek bile onu sadece duymuş olmak kalıcı hale getirmez. Kalıcılığı artırmak için sık tekrar yapmak gerekiyor. Bunun dışında gözlerimiz de önemli bir öğrenme sağlar. Gördüklerimizin çoğunu hatırlarız fakat tek başına bu da yeterli değildir. Evet, görmek, duymaya göre daha uzun süreli bir öğrenme biçimidir ama onun da bir zaman sonra unutulma ihtimali vardır.
Öğrenme eyleminde en etkili olan yol sahip olduğumuz bilgiyi uygulamaya geçirmektir. Yani bir şeyi yaptığımızda hem duyularımız, hem de zihinsel becerimiz çalışır. Böylece insan bizzat işin içinde oluyor. Edindiği bilgiyi uygulamaya geçiriyor: Okulda deneyler gibi bilgiyi deneyerek, yaparak kalcı hale getiriyor. Bu da öğrenmenin tam anlamıyla gerçekleşmesi demektir.
Sonuç olarak herkes faklı şekillerde olmak üzere az veya çok yeni bilgiler öğrenir. Bu bilgilerin uzun sürekli olması da öğrenme biçimine bağlıdır. Öğrendiklerimizin kalıcı olmasını istiyorsak onları gerçekte yapmak, uygulamak kısacası yaşantıya geçirmek gerekir.
Etiketler
Kompozisyonlar
çok işime yaradı eyvallah
YanıtlaSil